Д-р Ния Сърбянова: Има риск от разпространение на заразата при аутопсии на починали от COVID-19

„На война като на война. Обстановката е сложна, но с общи усилия трябва да се справим“. Това каза пред БНР д-р Ния Сърбянова, началник на Клиниката по „Обща и клинична по патология“ на УМБАЛСМ „Пирогов“. Д-р Сърбянова е оптимист, че ще преодолеем кризата с коронавирусната инфекция. 

„Аутопсиите са малко. Едната от причините е, че решението се взема от лекуващите лекари и близките на пациента, патолозите не участват в това обсъждане“, обясни д-р Ния Сърбянова. В началото на пандемията, през март и април, тя е извършила четири аутопсии на починали с Covid-19, а наскоро е била извършена петата аутопсия за „Пирогов“.

Забрана или разрешение за извършване на аутопсия на Covid пациенти няма, уточни д-р Сърбянова. В момента всички аутопсии се правят с високо ниво на лична защита и с презумпцията, че починалият е с Covid, допълни патологът. 

Патолозите разчитат на личните си предпазни средства, но има риск от разпространение на заразата заради недобрите условия в залата за аутопсии, която не отговаря на изискванията, разказа още д-р Сърбянова.

„Нямаме хубава вентилационна система, нямаме изолатор, инфекциозна зала нямаме - такава зала няма в нито една от университетските болници или другите болници в България“. 

Болниците в България сега имат сериозен проблем и с несъответствието между броя на покойниците и местата за съхранение на телата на починалите, заяви още д-р Ния Сърбянова. Според нея биха могли да се оптимизират погребалните услуги.

Около 100 патоанатоми работят в страната, като в този брой влизат и работещите пенсионери, които по думите ѝ не са малко.

Коментари

Задължително поле