Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за златния му медал от Гран при в Хага

Съдят дрогиран шофьор, ругал полицаи

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес 54% от работодателите очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложбата „ВНИМАНИЕ!“ 27 визуални артисти от региона показват свои творби

България още не е уведомена официално, че „Турски поток“ ще минава през нейна територия Зам.-енергийният министър Красимир Първанов: Очакваме в най-скоро време писмото от "Газпром"

Синът на Майкъл Джордан и българската му годеница си почиват на Бахамите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Осъдиха пътната агенция заради спукани гуми в дупка на булевард, част от републикански път

НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Иззеха старинни монети, антични предмети и орнаменти от домовете на двама старозагорци

СГС пусна срещу подписка студента, който надраска Паметника на съветската армия

30 години затвор за Георги Генов, който уби съпругата си от ревност в Пещера

Министър-председателят Борисов се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри

Министър Ангелкова: Очакваме 10% ръст на туристите в Пловдив през 2019 г.

Вдигнаха 27 „златни” сватби в Горна Оряховица „Младоженците” бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев

2,3 млн. лв. за ремонти на енергомрежата в Шуменско

Д-р Стефан Константинов: Борисов не осъзна пагубните решения на министър Москов в здравеопазването

Д-р Стефан Константинов бе министър на здравеопазването от октомври 2010 г. до март 2012 г.

В здравеопазването в последните две години правителството на ГЕРБ демонстрира пълно разминаване между поставени цели, заявени очаквания и реални резултати. И бях направо поразен, че премиерът Бойко Борисов не виждаше и не чуваше сигналите от пагубните решения на министър Петър Москов в здравеопазването. А негативите от това започнаха лека полека да се лепят на цялото управляващо мнозинство, коментира д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването през 2010 г.- 2012 г., предаде БГНЕС.

Спомняме си преди 2 г., когато бе назначен д-р Москов като министър, един от доста „екзотичните министри” в кабинета на Борисов, какви неща говореше. Много от обещанията му междувременно се модифицираха и нямаха нищо общо нито с предизборните програми – било то на ГЕРБ, било то на РБ, откъдето бе предложен ресорният министър.

Появиха се други идеи и накрая като теглим чертата, вероятно д-р Москов ще влезе в историята като министъра, който въведе пръстовите отпечатъци за влизане в болница. Една доста спорна мярка, която хората масово отхвърлят и която неведнъж сме коментирали. Сред възловите предложения на здравния министър е разделянето на здравните пакети – на основен и допълнителен. Мярка, която в условията на една единствена Здравна каса, която да финансира едното и другото, е трудно да се реализира, обясни Константинов.

Една година парламентарно време беше „изядено”, за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов. Но така или иначе той се ползваше с една уникална свобода на действие, която нямаше през последните 15-16 г. никой наш здравен министър. За това съдя по начина, по който се приемаха неговите законопроекти, въпреки негодуванието на мнозинството и на най-голямата партия. Въпреки това се твърдеше, че след като го е поискал д-р Москов, като на едно малко детенце – трябва да му се даде „играчката”.

Все пак, е добре, че живеем в демократична държава и накрая се намеси Конституционния съд, който отмени това спорно предложение на министъра. Ако ме попитате как се чувствам след тези избори, ще призная, че съм неутрално настроен, но, ако има нещо, от което биха спечелили всички българи, мисля, че е добре да има нов здравен министър. Защото въпреки решението на КС и критиките, които бяха отправени, д-р Москов отново предложи този текст за разделянето на здравните пакети да се гледа в НС, коментира д-р Константинов.

Смятам също, че въведената норма за влизане в болница с пръстови отпечатъци също трябва да бъде преразгледана. Но това е, как да кажа, най-атрактивната част от тази сбъркана политика, която всички понасят на собствен гръб. Докато един министър трябва да се занимава и с други неща, често невидими за хората, но които косвено, в дългосрочен аспект, могат да подобрят условията им на живот. Ето, такава политика не правеше д-р Москов.

Нима не помните какво обещаваше досегашният здравен министър? Че ще изгони търговците на здраве от храма, въведе здравна карта, която на практика остана на хартия, обещаваше болниците да се конкурират за договор със Здравната каса. Но нито едно от тези неща не се случи. Напротив, д-р Москов се въвлече в няколко скандала, за които имаше сериозен политически чадър и се измъкна невредим. Например, това бе скандалът с ваксините. При други условия и при друг министър случаят моментално щеше да отиде в прокуратурата и оттам щеше да има повдигнато обвинение, след което министърът да освободи заемания пост.

А помните ли показните акции във Фонда за лечение на деца, които бяха инспирирани косвено от него? Категоричен съм, че това имаше негативен отклик в обществото. Но единственият, който бе късоглед за тези последствия, бе премиерът Борисов. Който, забележете, винаги е бил еталон на реактивност, т.е. на човек, който много бързо схваща настроенията и коригира грешните ходове на момента. Винаги съм мислел, че той е толкова наблюдателен, че дори това му качество му пречи за осъществяване на дълготрайна и устойчива политика, коментира д-р Стефан Константинов.

Вероятно колапсът или кризата в здравеопазването да не са били от решаващо значение за тези избори, но бяха със сигурност от онези едри капки, заради които „водата в чашата преля”. Претенциозно е от името на пациенти и лекари да правя обобщения за управлението на Борисов и министъра му в сферата на здравеопазването. Но мога да направя това от свое име и от страна на хората, с които работя.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. За бойко не е важно да има разумни дела, важно е колко ще получи под масата, това е двигателя за него, колко пари ще прибере в тайните си сметки.

  1. Олигофрен, ти пак ли се обаждаш, като на пиян поп задника ?
   ДА ТЕ СВЕТНА….!
   „реформата“ на Москов е пълна щуротия, идиотизъм и т.н и т.н.
   ЕДИНСТВЕНОТО решение е вкарването на втори стълб, който да контролира първия. Така е във Франция. Втория стълб е с отчисления 10% от общите за здравни вноски. Той е ЧАСТЕН. От застрахователни дружества. Парите за болниците се изписват чак след като експерти от втория стълб одобрят разходите по лечението. Демек, за теб ще дават пари само за клизми, а не както досега да те лекуват с хапчета от които няма ефект.

 2. Не, не е така, ББ е честен и не прибира пари под масата. Той милее за народа и прави всичко за него.

 3. ВСИЧКИ МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТЕ ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ .ЧАСТНАТА ВИ ПРАКТИКА БЕШЕ И Е НАЙ ВАЖНОТО ЗА ВАС.ЗА ИЗСМУКВАТЕ ПАРИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА СЕ ОКАЗВА ВЪРХОВО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА ВАС . ОТ ТАМ НАТАТЪК ВСИЧКО БЕШЕ ПРАВЕНО КАТО ЗА ПАРТИЕН ОТЧЕТ ОТ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО ; А МИНИСТЪР МОСКОВ ВИ РАЗБУТА КОШЕРА И СКОЧИХТЕ ДА ЖИЛИТЕ .ТОВА Е ИСТИНАТА -В СОФИЯ ПРАВИТЕ БОЛНИЦА ВРЪЗ БОЛНИЦА, А В ПРОВИНЦИЯТА ОСТАВИХТЕ НЕЩАТА НА АСПИРИН И ЧАША ЧАЙ .ТАКА ЧЕ ЗАМЪЛЧЕТЕ , ЗАЩОТО СТЕ ФАЛШИВИ

  1. Това всичкото , което казваш до голяма степен е истина , НО за това основната отговорност е на Боко .

 4. Константинов, а и много други, това го приказваха отдавна, но първо – малко медии му даваха трибуна, предимно специализираните, и второ – ББ нито искаше да чуе, нито даваше косъм да падне от Пепито. Москов осребри за себе си /и партията сигурно/ 5 млн. БЦЖ ваксини срещу 100 х. ; отпечатъците са заради далаверата с четците /6 млн. лв. сега и още 25 млн. за първична помощ и аптеки/, десетократно оскъпени, но не и за целите, които им предписват, защото ако се краде, то е през диагнозата, а не през брой пациенти… И още, и още…Не ми се пише, имаме си институции за тая работа, надявам се.

 5. Проблемът е, че се копира най-сбърканата здравна система – американската. Никъде в Европа няма нещо подобно, там по-скоро бихте си спомнили за социализма.

 6. Да Ричи, в Европа има грижа за хората, на някои места даже по-добра от нашата преди 89г. Например, ние в България никога не сме имали безплатни басейни за плуване по кварталите, но в Kанада има. Има и безплатни малки басейнчета по някои паркове за най-малките душички, има за батковците/каките безплатни пързалки по парковете:) Най- новите тестове могат да се правят от всеки безплатно само за някои се чака, има платени – там не се чака. Сега се е появил един тест за проверка за рак и пр проблеми на дебелото черво, където не е нужно да ти бъркат по чревцата, а чрез малка намазка от изпражненията (извиняваме се), бързо и ефективно. В България има ли го вече? Задължителен е за хора с фамилна предразположеност и един път на 5-10 г за хора над 40. Да, също съгласни, че е нужен по-голям контрол на парите за здравеопазването. Тук на лекарите дори не им е разрешено да взимат от пациентите подаръци за добре свършена работа. Но ние пак си носим по български обичай – бутилка винце, кутия черен шоколад, български сувенирчета (те мн ги харесват). просто за уважение и доброто отношение:) И те не ги отказват:))) Даже им е приятно:)) И питат от къде сме родом: Ние казваме от България сме байновци:)!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.