Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Д-р Стефан Константинов: Пръстовите отпечатъци ще имат нулев ефект

„Проблемите са, че се харчат повече средства в болницата, но не, защото физически не минават хора. Те минават, просто тези хора могат да не минат през болница, те могат да се лекуват и отвън. Тоест това че ще купим едни четци, това че ще дадем на едни фирми да спечелят едни поръчки – не решава проблемите на здравеопазването. Това ще има ефект нула като цяло”. Това каза в пред БТВ бившият здравен министър Стефан Константинов.

Когато говорим за пръстовите отпечатъци за влизане в болница, трябва да си зададем въпроса защо се прави всичко това, каква е целта. Отговорът, който вероятно ще чуете е, за да се спрат измамите, защото при много хора се отчита, че са влезли в болница, а всъщност те никога не са били. Това обаче не е вярно, същите доводи ги чухме преди година и половина, когато се въвеждаше чекирането с карти, каза Стефан Константинов.

Ключовата дискусия тук е дали е законно, допълни Константинов.

„Сегашният екип на министерството са големи фенове на Турция – първо бяха ваксините, сега са отпечатъците. През 2012 г. Турция въвежда този метод, с биометрични данни за влизане в болница, със същите аргументи, че така ще спрат измамите. Завеждат се дела от турската лекарска асоциация и други организации и през 2014 г. държавният съвет на Турция спира това действие с аргумента, че биометричното даване на данни не може да бъде предпоставка за оказване на медицинска помощ. В Турция го обявяват за неконституционно”.

Същото нещо Европейският съд за правата на човека е постановил по друг казус, допълни бившият здравен министър.

Комисията за защита на личните данни в България накрая казва, че това е пожелателно и признава, че не може да бъде единственият начин.

Като по-добър пример д-р Стефан Константинов посочи Естония, където в личната карта има чип, който служи и за здравна карта, и за електронен подпис и за идентификация пред идентификацията.

„Начинанието като цяло е много шум за нищо. Освен парите, които ще струва, да не забравяме, че един консорциум получава след това правото да менажира  това нещо”.

По въпроса за изтичането на лични данни Константинов каза, че нашето здравеопазване е изключително слабо защитено. Но според него по-големият проблем е законността.

„Самата обществена поръчка беше обявена без никакво правно основание. След това намериха в закона, че това е един уникален идентификационен номер, което е изключително изсмукано от пръстите обяснение. Той може да бъде даден както в момента – ако отидете в Здравната каса ще ви дадат такъв номер и по интернет можете да си проверявате досието”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. В болниците не, ама по оруел – да. Затуй евроатлантиците го искат.

    1. Прав е Константинов но феодализма в НЗОК и в директорските бордове на болницата основани на плахи ординатори и овластени във власт началници на отделения и частни болници йерархично ще доят както си знаят те и каса и болници а проверките на касата ще са винаги по документи а одитите вълци ги яли

  2. Пръстовите отпечатъци са необходими за други цели, но явно силно заинтересовани са бойко мършата, обкръжението му и господарите му.

  3. Бедният бг народ не стига че енерго и прочие обират до стотинка народа сега ще ни третират и като престъпници но те имат магарешка кожа нямат никакъв срам . Но все пак ние ги избрахме и си натикахме таралеж в панталоните.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.