Д-р Стефан Константинов: С маска вирусът протича по-леко

Това твърди за „Труд“ шефът на Онкологията

Задължително да се проветряват помещенията

„Има доказателства, че когато си с маска, ако се заразиш, болестта ще протече по-леко при голям процент от хората. Тежките случаи са много по-вероятни да бъдат при хора, заразени, когато не са били с маски.“ Това каза пред „Труд“ изпълнителният директор на Онкологичната болница в София д-р Стефан Константинов. Той обясни, че ако някой човек с COVID-19 се изкиха в лицето на здрав, секретите на болния могат да попаднат върху незаразения и по всяка вероятност той ще изкара болестта тежко.

Според д-р Константинов, който преди няколко години беше здравен министър, маските на закрито трябва да са задължителни. Самият той призна, че в началото е бил скептичен за носенето им, но вече е убеден, че те макар и да не могат да предпазват напълно от вируса, значително „омекотяват удара“ му върху човешкия организъм. Той посочи, че трябва да се примирим - докато не се заразят 70% от хората, коронавирусът ще продължи да съществува. Най-важното сега са маските на закрито и задължителното проветряване на помещенията. За маските на открито лекарят смята, че мерките за задължителното им носене трябва да е по-детайлно обяснено, защото когато около теб няма хора, прилагането на тази мярка е излишна.

Най-притеснително за Онкологията ще бъде, ако не дай си Боже, трима реаниматори в болницата се окажат извън строя заради вируса. „Това означава да спрем операциите в хирургията, урологията, гинекологията... А ако това се случи с лъчетерапевтите, тогава ще стане страшно“, каза още той. Заради многото хора, които влизат в Онкологията, се налага достъпът да е от няколко места и потоците да са разделени. В момента директорът u обмисля инсталирането на светлинни табели, с номера на пациентите, за да се избегне струпването им пред някои клиники.

Коментари

Задължително поле