Д-р Трифон Вълков: Преливането на кръвна плазма не влияе върху оздравителния процес на пациенти с COVID-19

Кадър от БТВ

Има само един единствен щам на коронавируса, това което сега наблюдаваме са нови генетични линии, които са общо 4, обясни пред БТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков. Разликата е в някои мутации, които се селектираха в генома на вируса, обясни лекарят.

Според него новите генетични линии са по-заразни, но до момента няма нито едно проучване, че новата британска генетична линия, е по-смъртоносна.

До момента има промени на отношението на лекарите към няколко препарата за лечение на коронавируса, посочи още инфекционистът. "Препаратите ивермектин и хидроксихлорохин загубиха своя приоритет. В голяма част от държавите в Западна Европа не се отчитат никакви ползи, дори нещо повече, в тези концентрации, които са показали, дори биха упражнили сериозни токсични ефекти", каза д-р Трифон Вълков.

"Антибиотиците се включват, когато има доказана вторична вирусна инфекция", припомни той.

"Кортикостероидите още от самото начало са одобрени при лечението на коронавируса, но опитите на научната общност да разработи противовирусен препарат още продължават", посочи инфекционистът.

Той съобщи, че от днес в Германия е одобрен и вече са закупени дози моноклонални антитела - това, с което се лекуваше и Доналд Тръмп, обясни инфекционистът.

Според други проучвания, може да се използва и препарат, които блокира специфичен клетъчен ензим, който вирусът използва за собствената си реплицкация.

"Има проучвания, които показват, че прилагането на препарата ивермектин не е показало съществени ефекти, той не помага за профилактика и не може по никакъв начин да замести ваксинацията", заяви д-р Трифон Вълков. Проучванията до момента категорично отричат неговите ползи при пациенти с доказана COVID инфекция, отбеляза той.

Според последните проучвания, преливането на кръвна плазма също няма съществен ефект върху оздравителния процес на пациентите с доказан COVID, посочи лекарят.

Ваксините са най-важната специфична профилактика срещу тази коронавирусна инфекция, заяви д-р Трифон Вълков.

Коментари

Задължително поле