На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус Пътувал наскоро до Великобритания

Седма жертва на COVID-19 у нас Починала е 73-годишната жена, която се лекуваше в болницата в Благоевград

Дъфи спира да говори за изнасилването си Певицата била дрогирана по време на инцидента

Вдигнаха частнично блокадата на Ухан

Пламен Димитров: Мярката 60/40 има голям обхват

Тръмп обмисля да наложи 14-дневна пълна карантина на Ню Йорк

Ватикана: Папа Франциск и близките му сътрудници не са заразени с COVID-19

Изненада! Андреа и Кубрат Пулев отново заедно (СНИМКА) Певицата среля с пушка под зоркия поглед на боксьора

Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Д-р Филип Фратев, съосновател на „Мицар 21” – Aстроном в борба с Covid-19

Кой е д-р Филип Фратев? Този въпрос си зададохме преди дни, когато по време на правителствено заседание за Covid-19 разбрахме, че България е една стъпка напред пред това да бори вируса. След като чухме новината, че българска компания разработва лекарствена молекула срещу COVID-19, запитахме научната област какво означава това. Според разработчиците, един от тях именно д-р Фратев, лекарствената молекула, която те открили, предпазвала здравите „Т” клетки от вирусна инфекция, като блокирала коронавируса да влезе в организма на човек. Лаборатории за биологични анализи във Франция и САЩ в момента тестват лекарството, но при първоначалните изследвания фирмата получила първи обнадеждаващи резултати, което ги подтиква да преминат на следващ етап.

Как възниква идеята да създадеш биотехнологична компания в България и да изследваш молекули, които могат да спасят хиляди животи? Може би за специалисти с над 20 години опит и придобити знания в сферата това звучи най-вълнуващото, но и най-нормалното нещо в света. Доктор Филип Фратев и сътрудникът му Димитър Димитров успяват да се сработят, да съберат силен екип от учени, да инвестират в изкуствен интелект в техния бизнес и да произвеждат нови молекули.

В момента учените по света работят интензивно за разгадаване на характеристиките и особеностите на новия вирус, което все някога ще спомогне за намирането на лечение и ваксина. Според учените цялостната структура на COVID-19 била получена буквално преди дни, чрез криогенна електронна микроскопия и публикувана в едно от най-престижните списания в света. Но нашите учени изпреварват събитията. Мицар 21 или Микар Иновейшън – това е българската „фабрика” за откриване на нови лекарствени молекули, насочени към терапевтични области, като неврологията, онкологията, сърдечно-съдовата система, дерматологията и редките заболявания, като броят им надвишава 10 до момента. A от четири месеца екипът на компанията започнал да тества молекулата, която бори коронавируса.

Четири години са нужни на биотехнологичната компания да се наложи на българския и чуждестранния пазар да се похвали с международно признание за технологията и множество награди за иновации и инвестиции – Инвеститор на годината за 2018 г., Иновативно предприятие на годината, голямата награда на Европейски център за икономическа дипломация – CIDIC, най-добър биотехнологичен стартъп за 2017 на наградите за стартиращи компании, които раздават в Централна и Източна Европа.

Двигателят на проекта – Филип Фратев има повече от 18 години опит в научните области и работи повече от 8 години във висококвалифицирани академични институти и университети в Европа и САЩ. Институтът „Mario Negri” в Милано, Италия, Техническият университет и Центърът за анализ на биологичната последователност в Дания, Университетът в Берген, Норвегия – всички тези научни места са част от богатото портфолио на доктор Фратев. Но може да се похвали и с опита си в Българската академия на науките (БАН), в Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, които могат да помогнат някой ден в тестовете на молекулата.

Казваме, че е астроном, тъй като научните му интереси в областта са свързани с изследването на движението на малките тела в Слънчевата система. Той е ръководител на Обсерватория „Звездно Общество” (IAU A79), чиито екип открил 45 астероида от 2005 г. насам.
Ръководителят на научния екип в „Микар Иновейшън” Филип Фратев има магистърска степен по физика от Софийския Университет от 2001 г. и докторска степен по Компютърна химия от същия университет, получена през 2007 г. По време на докторантурата си той работи три години в групата на проф. Емилио Бенфенати в Милано, Италия в областта на компютърната токсикология. След завършването на докторантурата си той работи и като постдоктор в БАН.

Конкуренцията пред д-р Фратев и колегата му се явява в 198-те световни компании в доклада на световноизвестната агенция за анализ на пазара Roots Analysis, заедно с корпорации като AbbVie, Merck и др. Но науката е най-силната му страна, тъй като той има над 30 научни статии в престижни международни издания в областта на молекулярното моделиране и лекарствения дизайн, над 250 цитирания и над 40 участия в международни научни форуми. Докторът е член и на международни асоциации в това число на Американска химическа асоциация (ACS), Кралско химическо дружество (RCS), Американска асоциация за Биохимия и Молекулярна Биология (ASBMB).

 

Кръстил е астероиди

Интересен факт е, че Комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към Международния астрономически съюз на Харвард е одобрил предложенията на Филип Фратев и неговия екип за наименуване на откритите от тях астероиди, 204831 – кръстен официално с името Васил Левски и на астероид 225238 с това на Христо Ботев.

 

За него

Изключителен учен

Доктор Фратев е изключителен учен, родолюбец и човек, който работи неуморно върху решения за подобряване качеството на живот. Неговите разработки в откриването на нови лекарствени молекули имат реален шанс да постигнат пробив в терапевтичните области на рака на гърдата, кардиомиопатията, хроничната болка. Един от малкото българи, които продължават да ни представят достойно на международната научна сцена.

Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен Клъстер България

 

Прославя България със своя упорит труд

Доктор Фратев е чудесен пример за учен, който успява да прослави България със своя упорит труд и талант. Нека да вярваме повече на българските постижения в медицината и да подкрепяме нашите учени в тяхната работа! Пожелавам успех на доктор Фратев в разкриването на лечение за корона-вирусните инфекции.

Димитър Георгиев – Директор на ДКЦ АсЦендент и Паралакс Лайф Сайънсис

 

Има заслуги в много разработки

Д-р Фратев е известен български учен с дългогодишен опит в ин-силико дизайна и разработката на малки биологичноактивни молекули. Има особени заслуги в откриването на Аkt1 инхибитори, свързани с подтисктането на клетъчната апоптоза и потенциално приложение при лечението на различни типове рак.

Доц. д-р Николай Цветков, ръководител на отдел “Биохимична фармакология и лекарствен дизайн”, БАН

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.