Гешев: Сърбия не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев

Димитър Радев, БНБ: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Румен Радев в отчета си: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

Китай: За около седмица се лекува пневмонията, предизвикана от коронавируса

Откриха незаконно оръжие и боеприпаси в жилище Притежателят им се оказал познайник на полицията

Горски задържаха още 4 каруци с бракониерски дърва

Елен Герждиков: София няма да загуби нито един литър вода

Цистерна с вода се обърна и блокира пътя към Банско

Теменужка Петкова: До края на 2020 г. ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната

Акция срещу битовата престъпност във Врачанско

Какво не трябва да казваш, след като шефът ти крещи дълго?

Зад кулисите на 75 г. от освобождението на Освиенцим Путин - в центъра, Майк Пенс - отстрани, Украйна и Полша - наказани в ъгъла

Блокирана българка в Ухан: Имам запаси от храна, седя вкъщи и чакам

Нови правила в САЩ: „Зелена карта“ само за кандидати, които не са „обществено бреме“

Фандъкова: В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред

Д-р Юри Кацаров, клиничен психолог: Зависимостите водят до инвалидизиране Две превантивни програми ще заработят пилотно в училищата

Рязкото спиране на алкохола при зависим, може да доведе до алкохолен делириум и смърт, нужна е медицинска помощ.

Пристрастеността е болест, не глезотия

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор № 25-00-3/19.04.2018.

Зависимостите инвалидизират. Дори има хора, които получават инвалидна пенсия, поради зависимост. Това обясни пред “Труд” д-р Юри Кацаров, клиничен психолог към Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София. Центърът предоставя безплатни консултации на хора, които злоупотребяват или са със зависимост към алкохол, наркотици или хазарт. Той е служба към Столична община и от услугите, които предлага, може да се възползва всеки гражданин от София и София област, който има нужда. Специалистите в него работят, както с пълнолетни, така и с непълнолетни лица като желаещите могат да се запишат за консултация и информация на телефон 02/9446497.

Центърът предлага няколко програми, а две от тях ще заработят пилотно в училищата в цялата страна още тази година. Юноши и младежи, при които има индикация за употреба на вещества, алкохол или хазарт, могат да се консултират психологически, заедно с техните родители, учители, класни ръководители, за да се преодолее проблемът и да не прерасне в злоупотреба.

Няколко фактора са показателни за това, че се върви към зависимост: отделя се все повече време за търсене на наркотик или алкохол; все повече време отнема неговата употреба; все по-голямо количество вещество е необходимо, за да се постигне първоначалният ефект; при спиране на употребата се появява абстиненция, която има и психологическо измерение, обясни д-р Кацаров.

Алкохолът пристрастява по-бавно от наркотиците, но зависимостта към него може да е фатална. Спирането му изведнъж, без лекарска помощ, може да доведе до алкохолен делириум и смърт, затова е нужна медицинска помощ.

Проблемно пиене е това, което надвишава две питиета на ден, без значение дали става въпрос за концентрат, вино или бира. При мъжете границата е 150 мл концентриран алкохол или 500 мл вино на ден. За жените дозата е 100 мл концентрат или 330 мл на ден.

При злоупотреба с някои вещества като амфетамини, кокаин и най-вече опиатите – хероин и фентанил, се получава много тежка физическа абстиненция. Болните изпитват ужасни, нетърпими болки в ставите, костите, мускулите, и напрежение като това ги принуждава да си търсят съответното вещество да стават агресивни, за да си набавят дрога. Но това не е проява на глезотия, а болест, която е включена в Международния класификатор на болестите, посочи още специалистът.

Подпомага лечението на хероинозависими

Метадонът – синтетичен опиат

20-3Асистираната терапия продължава години

Метадонът е открит в средата на миналия век. Той е синтетичен опиат, създаден, за да подпомага лечението на хероинозависимите. Той не дава този т.нар. еуфоричен кик, който хероинът създава и зависимият може да работи, да учи, от друга страна, щади опиевите рецептори в мозъка.

“Метадонът е препарат, чийто прием може постепенно при съответни показания да се намали и спре. Познавам хора с хероинова зависимост, спрели приема на метадон след приключване на лечебна програма. Необходимо е тази асистирана терапия, продължаваща години, да е придружена от психотерапия и има хора, които успяват”, обясни д-р Юри Кацаров.

Има хора, които злоупотребяват с метадон и директно се пристрастяват към него. Възможно е опиатната зависимост да бъде преодоляна, но това може да стане в лицензирана лечебна програма, допълни специалистът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ot koga psiholozite sa Doktori? Ne kazvaite det Doktor mozhe da e profesionalen taximetrov shofer.

  2. Doktor e chovek, zashtitil doktorska stepen v opredelena nauchna oblast, a lekar e chovek, rabotesht v oblastta na medicinata.I toj moje da stane doktor pri uslovie, che e zashtitil stepen, sled oshte obuchenie.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.