Д-р Юри Кацаров, клиничен психолог: Зависимостите водят до инвалидизиране

Рязкото спиране на алкохола при зависим, може да доведе до алкохолен делириум и смърт, нужна е медицинска помощ.

Две превантивни програми ще заработят пилотно в училищата

Пристрастеността е болест, не глезотия

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор № 25-00-3/19.04.2018.

Зависимостите инвалидизират. Дори има хора, които получават инвалидна пенсия, поради зависимост. Това обясни пред “Труд” д-р Юри Кацаров, клиничен психолог към Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София. Центърът предоставя безплатни консултации на хора, които злоупотребяват или са със зависимост към алкохол, наркотици или хазарт. Той е служба към Столична община и от услугите, които предлага, може да се възползва всеки гражданин от София и София област, който има нужда. Специалистите в него работят, както с пълнолетни, така и с непълнолетни лица като желаещите могат да се запишат за консултация и информация на телефон 02/9446497.

Центърът предлага няколко програми, а две от тях ще заработят пилотно в училищата в цялата страна още тази година. Юноши и младежи, при които има индикация за употреба на вещества, алкохол или хазарт, могат да се консултират психологически, заедно с техните родители, учители, класни ръководители, за да се преодолее проблемът и да не прерасне в злоупотреба.

Няколко фактора са показателни за това, че се върви към зависимост: отделя се все повече време за търсене на наркотик или алкохол; все повече време отнема неговата употреба; все по-голямо количество вещество е необходимо, за да се постигне първоначалният ефект; при спиране на употребата се появява абстиненция, която има и психологическо измерение, обясни д-р Кацаров.

Алкохолът пристрастява по-бавно от наркотиците, но зависимостта към него може да е фатална. Спирането му изведнъж, без лекарска помощ, може да доведе до алкохолен делириум и смърт, затова е нужна медицинска помощ.

Проблемно пиене е това, което надвишава две питиета на ден, без значение дали става въпрос за концентрат, вино или бира. При мъжете границата е 150 мл концентриран алкохол или 500 мл вино на ден. За жените дозата е 100 мл концентрат или 330 мл на ден.

При злоупотреба с някои вещества като амфетамини, кокаин и най-вече опиатите – хероин и фентанил, се получава много тежка физическа абстиненция. Болните изпитват ужасни, нетърпими болки в ставите, костите, мускулите, и напрежение като това ги принуждава да си търсят съответното вещество да стават агресивни, за да си набавят дрога. Но това не е проява на глезотия, а болест, която е включена в Международния класификатор на болестите, посочи още специалистът.

Подпомага лечението на хероинозависими

Метадонът - синтетичен опиат

20-3Асистираната терапия продължава години

Метадонът е открит в средата на миналия век. Той е синтетичен опиат, създаден, за да подпомага лечението на хероинозависимите. Той не дава този т.нар. еуфоричен кик, който хероинът създава и зависимият може да работи, да учи, от друга страна, щади опиевите рецептори в мозъка.

“Метадонът е препарат, чийто прием може постепенно при съответни показания да се намали и спре. Познавам хора с хероинова зависимост, спрели приема на метадон след приключване на лечебна програма. Необходимо е тази асистирана терапия, продължаваща години, да е придружена от психотерапия и има хора, които успяват”, обясни д-р Юри Кацаров.

Има хора, които злоупотребяват с метадон и директно се пристрастяват към него. Възможно е опиатната зависимост да бъде преодоляна, но това може да стане в лицензирана лечебна програма, допълни специалистът.

Коментари

Задължително поле