Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Евакуираните от Хитрино: Искаме да се върнем у дома

Горският Николай обяснява как мазилката от тавана се е срутила върху него. Снимки: Авторката

Хората от село Хитрино, подслонени в Кризисния център в Шумен, искат да се завърнат по-скоро в домовете си. “Искам да съм в къщата си, но нямам пари за ремонт. Не остана здрав прозорец”, обяснява Семра Шефкед /80 г./ в неделя. Жената гледа сама 9-годишното си момче, сега то е при майка й в друго село, тя е в центъра, но настоява час по-скоро да е в дома си на ул. “Христо Ботев” 4.

Същото обяснява и Лиляна Стефанова, съпругата на сърцатия Стефан, вадил хора изпод отломките. Сега семейството също се е озовало в Кризисния център в Шумен. “Благодарни сме, че сме живи. Искаме да се приберем у дома. Загубата е огромна. Аз предната вечер говорих с хора, които умряха”, разказва жената. Тя обаче се чуди, ако се върнат, дали ще заварят къщата цяла, защото е чула, че има проблем с преточването на цистерните. Жената е благодарна, че в центъра пристигнали четирима психолози и оказали голяма помощ на двете й деца на 10 и 12 г. В неделя те бяха в леглата и си играеха на мобилните телефони. Казват, че не се боят да се върнат в селото.

64-годишният бивш горски Николай Стойков също мисли за дома си на ул. “Пирин”33, който е без дограма, с изкъртени врати и потрошени мебели. Още се чуди как се е отървал от преживения ад само с два счупени пръста на левия крак. “Къщата ми е на 150 метра по въздух от взрива. Чух някаква бучене, една вълна се усети и пвц дограмата дойде отгоре ми. Телевизора и той върху мен. Започна да пада и мазилка от тавана отгоре ми”, ръкомаха и сега мъжът. Шашнал се, докато се облече и като излязъл навън, вече имало полицаи. Входната му стоманена врата била избита, циглите пометени.

Чуди се как ще оцелее и ще ремонтира през зимата. Николай е с износена става на болния крак, а още не получава пенсия, защото няма нужния стаж. На въпроса правилно ли е жп гарите да са в центъра на населените места, е категоричен: “Правилно е и е хубаво, но лошото е, че не се спазват правилата за движение и безопасност”. Припомня, че през 70-те години в Хитрино пак се разлели цистерни със 100 тона бензин. Горивото текло като река по улиците, но не се възпламенило.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете