Десетки жертви, стотици ранени и срутени сгради след силно земетресение в Турция (ВИДЕО) МВнР: По последни данни няма пострадали българи

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Връщат размера на налога за хазарта (обзор) Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

Евакуираните от Хитрино: Искаме да се върнем у дома

Хората от село Хитрино, подслонени в Кризисния център в Шумен, искат да се завърнат по-скоро в домовете си. „Искам да съм в къщата си, но нямам пари за ремонт. Не остана здрав прозорец“, обяснява Семра Шефкед /80 г./ в неделя. Жената гледа сама 9-годишното си момче, сега то е при майка й в друго село, тя е в центъра, но настоява час по-скоро да е в дома си на ул. „Христо Ботев“ 4.

Същото обяснява и Лиляна Стефанова, съпругата на сърцатия Стефан, вадил хора изпод отломките. Сега семейството също се е озовало в Кризисния център в Шумен. „Благодарни сме, че сме живи. Искаме да се приберем у дома. Загубата е огромна. Аз предната вечер говорих с хора, които умряха“, разказва жената. Тя обаче се чуди, ако се върнат, дали ще заварят къщата цяла, защото е чула, че има проблем с преточването на цистерните. Жената е благодарна, че в центъра пристигнали четирима психолози и оказали голяма помощ на двете й деца на 10 и 12 г. В неделя те бяха в леглата и си играеха на мобилните телефони. Казват, че не се боят да се върнат в селото.

64-годишният бивш горски Николай Стойков също мисли за дома си на ул. „Пирин“33, който е без дограма, с изкъртени врати и потрошени мебели. Още се чуди как се е отървал от преживения ад само с два счупени пръста на левия крак. „Къщата ми е на 150 метра по въздух от взрива. Чух някаква бучене, една вълна се усети и пвц дограмата дойде отгоре ми. Телевизора и той върху мен. Започна да пада и мазилка от тавана отгоре ми“, ръкомаха и сега мъжът. Шашнал се, докато се облече и като излязъл навън, вече имало полицаи. Входната му стоманена врата била избита, циглите пометени.

Чуди се как ще оцелее и ще ремонтира през зимата. Николай е с износена става на болния крак, а още не получава пенсия, защото няма нужния стаж. На въпроса правилно ли е жп гарите да са в центъра на населените места, е категоричен: „Правилно е и е хубаво, но лошото е, че не се спазват правилата за движение и безопасност“. Припомня, че през 70-те години в Хитрино пак се разлели цистерни със 100 тона бензин. Горивото текло като река по улиците, но не се възпламенило.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.