Евробарометър: Рекордно доверие за еврото

Според резултатите от последното проучване на Евробарометър трима от всеки четирима европейци са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС. Това е най-високото равнище на подкрепа от началото на проучванията през 2002 г..

Трима от всеки четирима европейци (76%) са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС, показват резултатите от последното проучване на Евробарометър. Това е най-голямата подкрепа, отчетена от въвеждането на монетите и банкнотите в евро през 2002 г. насам, и представлява увеличение с 2 процентни пункта в сравнение с миналогодишните рекордни нива, съобщават от Европейската комисия.

В допълнение 65% от гражданите в еврозоната смятат, че еврото носи ползи на страната им, което също е найвисокото отчитано досега равнище. М

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите ползи от него в ежедневието си. 80% от анкетираните са съгласни, че с еврото е по-лесно да се прави бизнес през граница, да се сравняват цените и да се пазарува в други страни, включително онлайн.

Абсолютното мнозинство от запитаните в еврозоната също така е на мнение, че благодарение на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е много повече от обикновени монети и банкноти в джобовете ни: то е символ на единството на Европа и нейната сила в световен мащаб. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 държави членки. Осезаемите ползи от него за всички са стабилните цени, помалките разходи за финансови операции, защитените спестявания, по-прозрачните и конкурентни пазари, увеличената търговия, по-лесното пътуване и по-високият жизнен стандарт.

Валутите на близо 60 държави по света са свързани с еврото по един или друг начин.

Коментари

Задължително поле