Евродепутатът Ангел Джамбазки пред „Труд“: Листите да се пренареждат с още по-малко гласове

"Решението на ГЕРБ е правилно и в случая трябва да бъде поздравен премиерът Бойко Борисов, защото неговите депутати се бяха подвели да тръгнат към сделка с ДПС“, заяви пред „Труд“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Коментарът му бе по повод завоя на ГЕРБ за промените в Изборния кодекс (ИК) , които на практика обезсмисляха преференцията. Корекции на корекциите ще бъдат направени, след като Борисов в качеството си на председател на партията, нареди на народните си представители да върнат старото положение в ИК.

„Сега има два варианта – президентът Румен Радев да наложи вето, с което депутатите да се съобразят или да се внесе закон за изменение и допълнение на вече направените промени“, обясни Джамбазки.

Според него скорошните корекции в ИК, с които преференцията на практика отпадаше, са били грешка.

„Изводът от всичко това е, че Кодексът не трябва да се сменя на парче. Трябва да се търси въвеждане на машинно гласуване и още по-голямо намаляване на прага на преференциите, тоест листите да се пренареждат с още по-малко гласове. Защото за да има мажоритарен елемент в изборите, вотът трябва да е машинен. В момента при броенето на бюлетините служителите на комисиите не отчитат всички преференции – те не са обучени добре, искат по-бързо да си тръгнат, тоест не си вършат работата да отчитат мажоритарния елемент“, каза още евродепутатът.

Според него на хората трябва да се даде възможност да избират политици, а не послушковци.

„В ДПС точно това не искат и са против машиното гласуване – защото в момента могат да контролират избирателите си“, добави Ангел Джамбазки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика