Евродепутатът Емил Радев за кравата Пенка: Не може да избиваме всичко живо

"Не може по този начин да се действа - да избиваме всичко живо и проблемът е решен. С такива случаи ние отново увреждаме имиджа на България", заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред БНТ за решението на Агенцията по безопасност на храните да умъртви кравата Пенка.

Чиновниците от звеното се оправдаха, че не можели да направят нищо, за да спасят животното, защото такова било еврозаконодателството.

Пенка сама излезе от България и отиде в Сърбия. След две седмици се завърна при стопанина си, но според директивите на Брюксел стопанските домашни животни могат да преминават от една държава в друга само след документиран ветеринарен контрол.

"Не е смъртен грях, но това е още един пример как заради такива казуси се критикува европейското законодателство. Но тук говорим за една оценка от административни органи, каквато е Агенцията по храните. Нормално е да се види животното заразено ли или не, а не цялата държава и ЕС да се занимава с кравата Пенка. Призовавам Агенцията, ако кравата е здрава и всичко е наред, тя да продължи да живее",каза Емил Радев.

Коментари

Задължително поле