Захариева: България не подкрепя икономически санкции срещу Турция заради операцията в Сирия

Хакер изнудвал момиче с голи снимки На компютъра му било открито порно с непълнолетни

Посланикът на Турция у нас: Ще продължим да спазваме споразумението с ЕС за бежанците

Убиецът на трима българи страдал от мания за преследване Полякът стрелец го очакват пет доживотни присъди

Министър Димов: Системи за видеонаблюдение на горивото ще бъдат инсталирани във всички ТЕЦ-ове у нас

Шестима открити в мазе в Холандия

Уорън фаворит сред US демократите Свалянето на Доналд Тръмп обединява противниците му

Борисов заминава за Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Армията на Асад взе бази на САЩ

34-годишен мексиканец е бил прострелян във врата в София

Купуваме 9 пъти по-малко нови коли от германците Румъния ни изпреварва в догонването на богатите страни

Марияна Николова пред ученици от НПГ по Компютърни Технологии и Системи: Хакерските пробиви нанасят щети

Автомобил блъсна две жени, пресичали неправилно в столичния квартал „Младост 3“

Доналд Туск: Сделката за Брекзит може да е факт до часове

Евродиректива създава проблеми в армията Военнослужещи мъже и жени имат право на родителски отпуск, но няма как и кой да ги замести в строя

Към пленарна зала на Народното събрание върви поредната поправка на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Впрочем от 2009 г. насам има 30 законопроекта, които променят правилата на военната служба. В изчакване е 31-вият, който ще даде право на депутатите от Комисията по отбрана да изслушват и да си създават мнение за офицерите кандидати за генерали и адмирали преди това да са сторили правителството и президентът. Според експерти този закон е един от примерите с отрицателен знак за стабилността на българското законодателство. В този смисъл не бива да се учудваме на всеизвестния факт, че военната професия у нас е непривлекателна.

Да се върнем на споменатия 30-ти законопроект. Членовете на Комисията по отбрана вече го подкрепиха единодушно. След гласуване в пленарна зала, което трябва да се случи много бързо, военнослужещите ще получат равни права с жените в армията по отношение на отпуска за отглеждане на деца. Т.е. както жените с пагони, така и мъжете от армейския строй, ще ползват всички права за отглеждане на дете в размерите и при условията на Кодекса на труда, както и за гледане на болно дете, при смърт или тежко заболяване на майката, или когато сами се грижат за детето. Мъжете в армията ще имат право и на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията, по реда и в размерите, определени от Кодекса на труда.

Всичко това е чудесно! Едва ли някой би намерил разумни аргументи срещу една такава промяна в законодателството. Лошото е, че е на път поредната поправка на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която е поправка сама за себе си. И я правим под външен натиск. Ако не го направим до края на юли, ще ни накажат. Длъжни сме да приведем закона в съответствие с Директива на ЕС от 8 март 2010 г. за прилагане на Рамково споразумение за родителския отпуск. На 5 февруари 2016 г. Европейската комисия е стартирала пилотна процедура срещу България, заради правното несъответствие. Съгласно сроковете по процедурата България следва да уведоми Еврокомисията за обещаното изменение не по-късно от 31 юли 2017 г. Ако предлаганата промяна не бъде приета от Народното събрание, е налице вероятност стартираната пилотна процедура да премине в официална процедура за нарушение срещу страната ни. Т.е. да ни накажат, че сме пропуснали 6-7 години.

Бързайки да наваксаме пропуснатото обаче, за да предотвратим наказанието, ние поставяме самата евродиректира в неудобно положение да създава проблеми във Въоръжените сили. Както стана ясно и на самото заседание на Комисията по отбрана, командирите не разполагат със законов механизъм за заместване на този военнослужещ, който е излязал в родителски отпуск. Това се отнася и за майчинство, и за бащинство. Каква по-добра илюстрация на твърдението, че продължаваме със законодателството на парче. Тази недостатъчност на решението няма да се отрази на народното представителство, но ще натовари, а вече го прави, личния състав в армията.

Лошото е, че дори да има законов механизъм за заместване, няма хора, чрез които той да се приложи. По последни данни на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов незаетите длъжности във Въоръжените сили за военнослужещи са 5600, а за доброволни резервисти – 2500. Тук вече законодателната власт би могла да си каже тежката дума и при гласуване на бюджета за 2018 и следващите години да реши по най-добрия начин въпроса с мотивацията на българските граждани да влязат в строя на въоръжените защитници на родината.

Притиснато от проблема Министерството на отбраната търси решението. На този етап то е свързано с т.нар. доброволна военна служба, която залегна и в управленските приоритети на коалицията „ГЕРБ-Обединени патриоти“. Тези български граждани, които приодибият военно-отчетна специалност в курсовете по начална и специална военна подготовка, биха могли за определен период от време да заместват военнослужещи, които ползват правото си на родителски отпуск, стана ясно от думите на заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Макар че и тук решението не е толкова просто. Защото пак по последни данни на вицепремиера Красимир Каракачанов през 2014-2016 г. 649 български граждани са завършили такива курсове в НВУ „Васил Левски“, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Единния учебен център. Само 11 от тях, обаче са получили мобилизационно назначение.

По всичко личи, че евродирективата няма да ни създава проблеми, ако приемаме съгласувано законодателство и решим тежкия въпрос с некомплекта от личен състав във Въоръжените сили.

Мъжете с пагони стават равнопоставени на жените

В момента военнослужещите жени ползват на сто процента правата, произтичащи от общото трудово законодателство, свързани с различни видове отпуски за отглеждане на малко дете. Колегите им мъже обаче имат право само на някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето.
С предложените промени в тази насока се постига равнопоставеност в армията между жените и мъжете.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. „военнослужещите ще получат равни права с жените в армията“ Жените също са военнослужещи. “ стартираната пилотна процедура да премине в официална процедура за нарушение срещу страната ни. Т.е. да ни накажат, че сме пропуснали 6-7 години.“ Какво да ни наказват,сами сме се наказали,армията е на ръба на катастрофа.Преди 6-7 години трябваше да се направи новия закон за БА. Да се приложи НАТО-вския закон. Но ние си я караме ден да мине,самун да загине.НАТО-вските правила за българите в армията не се отнасят.После ревем,че нямало военнослужещи в строя и мислим какви ли не глупости! Я наборна служба,я резервисти,я книжки с военни уроци.Простотии!

  2. Каква армия изобщо? Не ставайте смешни, моля.

  3. Каква армия хора. Събрани на куп бедняците на Боко се правят на умници. Моля, моля я си стойте в дупките и кротувайте, че ще Ви споходи съдбата на милиционерите….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.