Еврокомисията вдигна мерника на Румъния (обзор)

Плаши да задейства чл. 7

Еврокомисията заплаши открито Румъния със задействането на член 7 от договора за ЕС, ако Букурещ не предприеме очакваните стъпки по въпроса с върховенството на закона, предаде Ройтерс.

Говорител на комисията потвърди, че в петък до румънските власти е било изпратено писмо, в което са посочени недостатъците и необходимите мерки за възстановяване на доверието. Изпращането на писмото е било решено от еврокомисарите още през април.

Сред въпросите, които пораждат загрижеността на ЕК, са върховенството на закона, намесата в независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, защитата на средствата от ЕС, осигуряването на безнаказаност за извършени престъпления. Подготвяните нови законодателни промени ще нанесат допълнителни вреди на законността, подчерта говорителят.

По неговите думи, ако Румъния не предприеме очакваните от ЕК действия, или ако приеме допълнителни законодателни промени в ущърб на законността, ЕК ще задейства незабавно чл. 7 и ще прекрати механизма за наблюдение, прилаган за страната от 2007 г. насам. ЕК си запазва правото и няма да се поколебае да открие нови наказателни процедури срещу Букурещ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа