Министър Ананиев: Стриктно спазваме мерките на ЕС за коронавируса

Борисов към шефа на АПИ: Защо ми правите номера с тол системата!? (СНИМКИ) Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места, попита гневно премиерът

Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия

Фондация „Тракия“: Властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция „Васил Божков“

Прокуратурата подхваща хулигана с джип „Порше“, който засече кола и спря пред нея в лявата лента на магистрала „Тракия“

Вандали отрязаха с флекс камера на тол системата (СНИМКИ) Повреденото съоръжение се намира на пътя към Бистрица

Цвета Караянчева: Съвременните ни послания никога не успяват да се извисят до подвига, до волята, до гения на Апостола

За колко сребърника е продаден Левски

Американски прелести с размер XXL в тежка категория

15 нови случая на новия коронавирус в Южна Корея и 1 в Хондурас

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Полиция блокира шуменското село Стоян Михайловски

Изпълнителната комисия на ГЕРБ не прие оставката на Георги Мараджиев като областен координатор на партията в Пловдив

Президентът реши да олекне още повече И намек няма за диктатура у нас, по-скоро се наблюдава тенденция към хаотичност

Как циганин се явява на изпит за шофьорска книжка?

Европарламентът иска преговорите с Албания и Северна Македония за ЕС да започнат през март

Проектопрепоръката на Европейския парламент към държавите-членки, с чието съдържание се е запознала МИА, призовава държавите-членки незабавно да започнат преговори със Северна Македония и Албания и да признаят негативните последици от отлагането на решението през октомври.

Проекторезолюцията е написана от Тонино Пицула, докладчик на Европейския парламент за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои през май и трябва да бъде приета преди срещата на върха на Европейския съюз през март.

Тази резолюция е отговорът на Европейския парламент на новата методология на Европейската комисия за преговори за присъединяване. Депутатите от Комисията по външни работи изискват да е ясно, че новата методология води до пълноправно членство в Европейския съюз и се придържа към ясни и предвидими критерии за отстраняване на щетите по доверието в Съюза.

Европейският парламент напомня, че страните трябва да бъдат оценени по собствените им заслуги.

Проекторезолюцията изрично се стреми да бъдат „признати отрицателните последици от неуспеха на Европейския съвет да започне преговори с Албания и Северна Македония през 2019 г. и да признае, че започването на преговори ще възстанови доверието в процеса на присъединяване“.

Депутатите смятат, че преговорите със Скопие и Тирана трябва да бъдат започнати „незабавно“, т.е. на следващата среща на върха на ЕС през март.

Парламентът подкрепя принципа, че главите относно правосъдието и върховенството на закона продължават да бъдат първите, които да бъдат отворени, и последните затворени в новата методология. За законодателите е важно в региона като цяло да намерят решение за политическата поляризация, парламентарните бойкоти и да засилят парламентарния надзор.

Според дипломати в Брюксел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е решен да получи зелена светлина от държавите-членки да започнат преговори за Северна Македония и Албания през март, като по този начин бъде избегнато въпросът да се разглежда по време на срещата на върха в Загреб. Надеждата на привържениците на разширяването е, че Мишел, който е от същата политическа партия като френския президент Еманюел Макрон, ще може да му повлияе положително.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.