На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Европа не е братство на влюбени нации Пакетът „Макрон“, атаката срещу ТЕЦ-овете, зеленият блицкриг срещу ските в Северозапада и рудодобива доказаха това

Изминалата 2018 година даде достатъчно аргументи България да се прости с илюзията си за един Европейски съюз представляващ задружно и обично семейство.

Всъщност, бащите основатели на ЕС никога не са го замисляли като единна държава, а по-скоро като общност, изградена върху ясни правила за конкуренция и единни механизми за външнополитическа дейност.

През 1951 г. европейската общност за въглища и стомана не поделя природните ресурси между шестте основателки, а създава общ пазар с единна регулация и правила, който да изгради дългосрочна икономическа зависимост между водещите европейски сили и така да направи бъдеща война икономически немислима.

През 1957 г. общността засилва икономическите и социалните си връзки и разширява общия пазар и регулации над транспорта, земеделието, защитата на човешките права, и други. Едва през 1992 г. с договора от Маастрихт Европейският съюз се превръща от един по-скоро икономически във вече икономико-политически съюз с обща валута. Но дори и след това споразумение, за Европа е немислимо да се превърне в единна политическа нация.

Унищожаването на индустрията в името на климата

Европа е политическият лидер на усилията за намаляване на въглеродните емисии и задържане на климатичните промени. Тази кауза безспорно е логично начинание за най-богатите нации в света, за които материалното задоволяване е завършило и те имат нужда от осмисляне на своето съществуване с по-абстрактни цели и каузи (по пирамидата на Маслоу). Жертването на европейската индустрия в името на „нещо по-голямо“се възприема от брюкселските чиновници като огромно постижение и признак на благородство.

Проблемът с тези политики е двоен.

Първо, кризата с въглеродните емисии не е в Европа, а в САЩ, Китай и Индия, които изповядват напълно различна философия за справяне с климатичните промени. Според тях, икономическото развитие ще доведе по естествен път до намаляване на емисиите през нови технологии и по-образовано население. Или казано накратко, няма как да бъдеш беден и зелен. За САЩ, Китай и Индия забогатяването, а не обедняването чрез саможертва е пътят към по-зелена планета.

Второ, европейската саможертва, всъщност, е чуждо-жертва. Принасяйки европейската индустрия в хекатомба, брюкселските чиновници не саможертват своя хляб и битие, а чуждата пита и къща. Жан Клод Юнкер не живее в Стара Загора и Перник, той самият и неговото семейство не работят в ТЕЦ-овете там и децата му не учат за енергетици, така че те също да започнат кариерата си в топлоенергийните централи и мини по стъпките на своите бащи и дядовци. Затварянето на българските ТЕЦ-ове и ядрени централи ще увеличи цените на електроенергията за бита и индустрията, а нито българските граждани, нито българските предприемачи са на нивото на развитие на белгийските и немските корпорации, за да понесат тройно по-скъп ток. От наша гледна точка, Юнкер не саможертва, той българожертва.

Унищожаването на източноевропейския транспорт в името на френските и немските синдикати

В началото на 2017 г. започва официалното придвижване на т.н. пакет „Макрон“, с който Франция, Германия и Белгия въвеждат нови регулации за наземния транспорт и под предлога защита на правата на шофьорите отнемат значителна част от възможностите на източноевропейските транспортни фирми да се конкурират със западните транспортни корпорации.

Макар „тираджиите“ да са с далеч по-значим дял от работещите в България и Румъния, силните синдикати и корпоративни лобисти в западните страни са успели да мотивират достатъчно техните правителства за пред­­приемането на подобен ход. За да сме честни, трябва да признаем че и българската индустрия носи вина, тъй като забеляза твърде късно ходовете на френските и немските си конкуренти. Българското правителство и евродепутати също разчитаха прекалено много на декларираните европейски ценности на свобода, равенство и братство.

И в крайна сметка, 150 000 български шофьори и семействата им се събудиха към края на 2017 година и разбраха, че Франция, Германия и Белгия далеч не милеят за техните работни места и заплати. А напротив, считат ги за заплаха и са ангажирали своите държавни лидери с елиминирането й.

Преди дни българските евродепутати успяха да постигнат почти пълен консенсус и с процедурни хватки да поведат умело сглобена коалиция от източно- и южноевропейски държави към блокиране и отлагане на предложенията от пакета „Макрон“. Безпрецедентната мобилизация на цялата администрация на Европейската комисия (останала скрита за широката публика), която буквално денонощно работи за саботаж на нашата стратегия, показа категорично, че Западна Европа е овладяла напълно централната европейска администрация и налага правилата на силния и големия, когато са в неин интерес.

Чужди лобисти срещу потенциала за планински туризъм и рудодобив в България

Дългогодишният интерес на финансирани от алпийските държави НПО-та към екологичното законодателство в България доведе до административна уредба, според която изграждането на един нов лифт и пускането му в експлоатация отнемат около 14 години. И то без да броим политическите препирни и разправии до започването на процедурата.

Чуждестранният лобизъм срещу българския планински туризъм успя да си изработи политическа легитимация и както неотдавна премиерът Борисов посочи, нито един български премиер и президент не са имали смелостта да посочат този проблем и да се справят с него. Напротив, наричайки тези лобисти „еколози“ българските политици легитимираха дейността им като екологична, а не като икономическа.

Маските, обаче, паднаха напълно през 2017 и 2018, когато уж-еколозите проведоха блиц-криг срещу проекта за малка ски зона над северозападното село Чупрене. И докато аргументите са че Витоша, Рила и Пирин са национални и природни паркове и в тях екологията трябва да е водеща, над село Чупрене няма нито природен, нито национален парк.

Това е най-бедното село в най-бедната област в най-бедния регион на Европа, където един предприемчив кмет е успял да спечели 5-годишна съдебна и административна битка срещу лобисти на най-богатата европейска и алпийска държава (БВП на глава от населението в Швейцария е над 40 пъти по-високо от брутния вътрешен продукт в село Чупрене).

Аналогична е ситуацията и с рудодобива и добива на петрол и газ у нас. Многократно уж екологични организации блокират и отлагат с десетилетия проекти на солидни международни компании, които биха могли да възродят цели селски общини.

Такъв е казусът с добива на злато в Трън, където местните се подлъгаха по кухи обещания за еко туризъм; с добива на волфрам близо до Велинград, който откровено беше блокиран от друга европейска страна с монопол в сектора и с добива на шистов газ, който би могъл реално да диверсифицира енергийните доставки на България.

Единственият нов рудник за последните 30 години – Ада Тепе до Крумовград – ще се открие тази година с огромно закъснение отново заради уж-еколози. Закъснението, обаче, означава, че цената на златото и медта ще са почти двойно по-ниски от предвиденото по план, което означава както по-ниски заплати и печалби, така и по-малки вноски като концесионна такса в държавния и общински бюджет.

Във всички тези казуси няма екология и цяла България най-накрая го видя ясно. Това е чисто и просто чуждестранен лобизъм срещу българския планински туризъм и добив на полезни изкопаеми. Навсякъде, по всяко време, при всеки кмет, концесионер и собственик.

Илюзията за любов и братство остава само сред българските политици

Според скорошно социологическо проучване на агенция „Екзакта“, 2/3 от анкетираните подкрепят протеста на българските превозвачи срещу пакета Макрон, а останалата 1/3 не са чули за казуса. Още по-смазваща е подкрепата сред българите за развитие на планинския туризъм, където са и най-бедните общини в страната ни с де факто никакви други перспективи за развитие. В Стара Загора пък неодобрението за лицемерното затваряне на българските ТЕЦ-ове в името на брюкселските климатични делюзии вероятно ще доближи 100%.

Според българските политици, обаче, Макрон просто се е объркал за пакета мобилност, Жан Клод Юнкер е бил в болница с ишиас, докато неговите комисари са писали безумните разпоредби за затварянето на ТЕЦ-овете, а швейцарското правителство само и единствено от любов към българската екология спонсорира НПО-та, блокиращи развитието на зимния туризъм у нас.

Първата стъпка към решаването на всеки проблем е да признаеш, че има такъв и да го назовеш по име.

Докато българските политици не кажат на висок глас, че Европа не е братство на влюбени до забрава джендър-нации, а общ пазар с безжалостна конкуренция, където силните все по-често прибягват до закона на джунглата, България ще крета по инерция с има-няма 3% ръст на икономиката. С който ще ни трябват има-няма 300 години да достигнем средноевропейското равнище.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Да, съгласен съм със статията: да не считаме че някой ще помага безкористно (най-малко фашистка Русия). Вярно е всичко в статията, но КАКВО ОТ ТОВА? На никого не му пука?! Тази статия е за пенсионери и безделници да си чешат езиците на кафе и кола. Политиците няма да се променят, на 1 милион цигани и турци изобщо не им пука, 1 милион русофили, леви екстремисти, руски националисти, бесепари, комунисти и пенсионери умират да станем Задунайска губерния. Те са против НАТО и ЕС, но са нула без руски танкове и калашници. Престъпният контингент от агенти, мутри, барети, тарикати, крадци, наркопласьори пък изобщо не се интересуват. Останалото читаво българско население стяга багажа. На кого му пука за България?

   1. Нито статията, нито коментарът ми е за тъпи мангали.

    1. Модераторе, пак се подвизаващ из сайта с твоите певдоними „русофоб“ и „Кмнтр“ , докато по правилата на Интернет трябва само да следиш за евентуални расистки, порно, лични оскърбления и пр. коментари и да изтриваш тях, а не да блокираш политически некоректни коментари срещу Сорос и либералите и да пускаш фашистки коментари срещу РФ, когато в текста на статията изрично и многократно е посочено: ЕС, ЮНКЕР, МИКРОН и пр. евролидери. Тази твоя блокираща и дезинформираща дейност в този сайт е чиста проба фашистка цензура по метода, прилаган навремето от нациста Йозеф Гьобелс. Ти не си виновен, разбира се – теб са те изпратили в този сайт и ти плащат именно за такава „демократична“ цензора, която все по-често си пробива път в либералните и супер демократични ЕС-структури. Виновни са тези, които дават зелника…

     В статията, която накриво и умишлено коментираш по зададения ти от резидента агентурен модел е пропуснат един много важен извод: да се регистрират като чужди агентурни структури НПО-тата и на първо време да се очистят от техните агенти TV, пресата, Интернета, училищата и университетите.

     1. Пич, нямам никаква идея, какво общо имам с модератора…

     2. Пациентите, които имат „раздвоение на личността“ нямат идея, че се изявяват като различни личности.

     3. Иси на психиатър да ти предпише нещо за халюцинациите и параноите…

  1. Курофил,като всичко във статията е вярно ти какво повече коментираш? По твоите думи от останалото читаво население си останал само ти.Стягай си багажа и се махай от България,че с тъпотията и омразата ти си ни дошъл до гуша.Пий си хапчетат редовно и ако не знаеш къде е пътя за районният ви ЦПЗ ще питам и ще ти го кажа безплатно.

 2. Статията правилно не е подписана… подобен буламач 6и 6ил срам за всеки…

  1. Твоят коментар е похвала за автора и признание за качествено написан текст. Тъп мангал с незавършено основно не може да разбере смисъла на текст.

 3. Кмнтр = Кирлив Мангал на Нинова Трол.

 4. Заради „зелените“ и Иво Прокопиев – Северозападна България е западнала и не може да привлече инвестиции!

 5. Има огромна разлика между това да изсечеш няколко дървета за ски писта и лифт и да отровиш водата на цели селища с „модерни“ технологии за златодобив или на цяла северна България с добив на шистов газ. Това са различни неща. Смесването им не е нищо по-различно от манипулация.

 6. Статията е правилна и аргументирана, предшестваше я продължителна битка на „Труд“ с т. нар. „зелени“, всъщност чужда бизнес агентура.

 7. Чуждите и родни НПО-та са едни паратерористи, пречещи на нещо доста екологично като ски спорта.

 8. Румъния добива 11 милиарда кубически метра природен газ годишно. България добива 200 милиона или 55 пъти по-малко. В Румъния още от времето на Чаушеско няма русофили. Дали пък няма някаква връзка с политиката на Русия изоставането ни в добива на газ? Ами забраната за добив на шистов газ? Русия проспа шистовата революция, написа Немцов, ден преди да го убият на Кремълския мост. Защо и ние трябва да я пропуснем? Може би за да купуваме от Русия? Ти как мислиш Кмнтр?

  1. Не знам. Питай омв, репсол и тотал. Може и шел. И със сигурност бойко борисов и губернатора от козяк. Те трябва да знаят най добре.
   Пп. Може и златев. Все пак всеки политик от луканов насам, без виденов (изключвам президентите) му е лизал задника.

   1. Не ми бягай по тъчлинията! Кой беше против шистовия газ, кой не искаше да добиваме петрол в морето, нещо което румънците отдавна правят? Помня, че това не бяха лобистите на ОМВ, Репсол и още по-малко на Тотал, мамицата им френска! Ти не помниш ли кой беше против? От друга страна не ми известно Б.Борисов да е фактор в глобалната политика. Или се лъжа?
    П.П: Въпреки благовидната реторика целта на глобализма е създаването и разширяването на властта на всякакъв вид монополи. Заради това се водят и войни. Например Русия не иска да се улесни достъпа на газ и нефт за Европа от залива и затова е в Сирия, за да защити монопола си. Нищо, че руската риторика е, че защитава християнска Европа от ислямистите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.