Европейските прокурори почетоха жертви на мафията

“Европейската конференция на прокурорите в Палермо бе възможност да обсъдим с колегите независимостта на магистратите с цел защита правата на гражданите и повишаване доверието в прокурорската институция”. Това написа в “Туитър” главният прокурор Иван Гешев и благодари за поканата на своя колега - главният прокурор на Италия Джовани Салви.

30 години след убийството на Джовани Фалконе и Паоло Борселино

Главният прокурор Иван Гешев участва в специалната сесия в Палермо

Събитието бе в Аула “Бункера”

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в специалната сесия на Европейската конференция на прокурорите в памет на италианските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и на съпругата на Фалконе - Франческа Морвило, и техните охранители.

В събитието участваха президентът на Италия Серджо Матaрела и високопоставени държавни представители от изпълнителната, законодателната и съдебната власт на страната, в това число министърът на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе и министърът на правосъдието Марта Картабия.

Специалната прокурорска сесия в памет на загиналите магистрати се проведе в Аула “Бункера” в Палерма, построена специално за процесите срещу мафията.

Сесията се състоя в Аула “Бункера” - съдебна зала, построена през 1986 година, специално за т. нар. дело “Палермо макси”, водено срещу сицилианската мафия. Съдебната зала и до ден днешен остава символ за решителността на италианските магистрати в противодействието на организираната престъпност.

Сесията започна с встъпителни думи на г-н Матеа Фраска, ръководител на Апелативния съд в Палермо, който припомни трагичната история на магистратите, проявили кураж и решителност, водейки разследвания срещу представители на италианската организирана престъпност. Подвигът на Фалконе и Борселино, посочи Фраска, е довел до важни законодателни реформи в Италия, с които държавата е осигурила пълна независимост и необходимите условия за изпълнение на професионалните задължения на магистратите, което да гарантира и справедливостта в обществото.

Случилото се на 23 май 1992 г. - денят на убийството на Фалконе, съпругата му Морвило и техните телохранители, става повод за приемането на такова законодателство в Италия, което позволява на магистратите да водят ефективни и бързи разследвания срещу организираната престъпност, припомни вътрешният министър г-жа Ламоргезе.

Генералният секретар на Съвета на Европа г-жа Мария Пейчинович Бурич посочи, че прокурорите са част от съдебния процес, без значение на тяхното позициониране в отделните страни - в съдебната или изпълнителната власт, с оглед на което е задължение на законодателната власт да осигури необходимите способи, за да може да бъде създадена сигурна среда, позволяваща на магистратите да вземат решения на база личните си убеждения, без неправомерна намеса и опити за въздействие.

Около същото мнение се обедини и генералният секретар на Венецианската комисия, г-жа Симона Граната, като отбеляза, че независимостта и автономността на прокурорите като предпоставка за справедлив наказателен процес следва да бъдат абсолютно гарантирани във всяка държава членка. Тя посочи, че основно значение има и това да бъдат въведени необходимите гаранции по отношение назначаването, професионалния път и дисциплинарните производства спрямо магистратите, без същите да бъдат използвани като средство за въздействие и промяна вътрешното убеждение на прокурорите.

Взрив със сила на земетресение 

500 кг тротил гръмват под автомобила на прокурор Фалконе 

Вкарва 360 мафиоти в затвора

500 кг тротил убиват на място Фалконе, жена му и тримата им охранители.

Преди 30 години мафията убива най-прочутият прокурор на Италия - Джовани Фалконе. На 23 май 1992 г. 500 кг тротил, поставени в канал под магистрала в Капачи, вдигат във въздуха автомобила на магистрата. Заедно с него загиват жена му и тримата им охранители. Експлозията е толкова силна, че е регистрирана от Националния институт по геофизика. 
Два месеца по-късно кола бомба убива и неговият близък колега съдия следователя Паоло Борселино. 

Джовани Фалконе е роден на 20 май 1939 г. в Палермо. Той завършва право, първият му сблъсък с мафията е през 1969 г., когато работи в градчето Монреале. Малко по-късно прокурорът вече е в Палермо, където разследва строителния предприемач Розарио Спатосла. 

Фалконе въвежда нов тип разследване - следи паричните потоци и проверява фирмите, за да стигне до мафиотските връзки. Този метод се оказва много ефикасен. След поредица убийства на магистрати, италианското правителство решава да създаде през 1983 г. специализираната прокуратура „Антимафия“ и първият номиниран в новата структура е именно Фалконе. 

На 29 септември 1984 г. са издадени 366 заповеди за арест. За една година е построена залата-бункер, в която да се води най-големият процес срещу мафията до този момент. На 8 ноември е внесен обвинителният акт срещу задържаните.

Мегапроцесът е най-голямата атака срещу мафията в Италия. Обвинени са 475 души. Делото приключва на 16 декември 1987 г. с 360 присъди и 114 оправдани. Общият брой на годините затвор е 2665 г. Сред осъдените е и Тото Риина, на чиято съвест лежат над 100 убийства. Именно той стои и зад атентата срещу Фалконе и Борселино. Мафиотът е осъден на доживотен затвор, но през през 2021 г. е освободен. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право