На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Евростат: Четирима от всеки 10 българи въобще не спортуват

Около 60% от българското население на възраст 16 и повече години спортуват поне веднъж седмично, докато 40% или четирима от всеки 10 българи въобще не спортуват, показват данни от анализ на Евростат за това каква част от гражданите на ЕС са упражнявали някакъв вид спорт извън работно време през 2017 г. поне веднъж седмично.

Средният показател за хората в ЕС, които не са практикували никакъв вид физически упражнения през седмицата е 28%, при 72% активност за хората, които са отделяли част от свободното си време за спорт.

Според данните на Евростат около 10% от спортуващата част от българите са отделяли поне от 1 до 3 часа седмично за някакви упражнения. Близо 11% са спортували до 5 часа седмично, а по-голямата част, или 36 процента, са спортували поне по 1 час седмично. Силният пол е у нас е бил много по-активен в спортуването – 60%, докато дамите отчитат активност от 40% при седмични упражнения в свободното си време.

Липсата на спорт и движение е един от основните фактори за наличието на наднормено тегло, което от своя страна е един от негативните фактори за разпространението на различни заболявания: хипертония, диабет, както и ред други хронични заболявания на костите и ставите, свързани с обездвижването. Според националната статистика у нас през 2017 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са били 62% от мъжете и 48% от жените на възраст 16 и повече години.

В повечето държави-членки на ЕС по-голямата част от населението – над 70% – осъществява някакви форми на упражнения в свободното си време. Най-висок дял спортуващи жители е регистриран в Румъния – 96%, а най-малко са спортували жителите на Хърватия – 36%, т.е. 64% от хората там са мързелували. Други страни-членки в които жителите имат сравнително ниски проценти на неспортуващи са Дания – 7%, Холандия – 9%, Финландия и Швеция – по 13% и др., т.е. в тези страни близо 90% от хората там са полагали някакви физически упражнения.

Около 50% физическа активност и съответно 50% неспортуващи жители са отчетени в Унгария, Португалия, Малта, Кипър, Латвия и др.

Жителите на съседните ни страни също не са от най-активно спортуващите – в Сърбия например 67% от жителите въобще не са спортували, в Македония – 56%, в Гърция – 44%.

Обобщените данни, които Евростат предоставя, показват, че за въпросния период 60% от мъжете и 45% от жените в ЕС са били с наднормено тегло. От тях със затлъстяване за били по 16% и от двата пола, като основна причина за това е била липсата на спорт и физическа активност, както и нездравословно хранене и начин на живот, свързани с алкохол или тютюнопушене.

Данните от анализа отчитат необходимостта от мерки за насърчаване на повече хора в ЕС да спортуват и да бъдат физически активни в ежедневието си. Това е изключително важно не само от гледна точка на здравето, благосъстоянието и интеграцията на хората в общността, но и заради значителните икономически разходи, дължащи се на липсата на физическа активност, тоест осигуряване на допълнителни здравни разходи за населението на ЕС, отчита Евростат.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. НАБЛЮДЕНИЯТА МИ В БЪЛГАРИЯ, ДОКАЗВАТ СТАТИСТИЧЕСКИТЕ ДАННИ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ДЕЛЯТ 1-2 МЯСТО СЪС СЪРБИТЕ ПО ТЮТЮНОПУШЕНЕ В СВЕТА! НАРЕД С НЕВЕРОЯТНО ЗАМЪРСЕНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАДОВЕТЕ НИ, ДЪЛЖАЩ СЕ НА ПРЕКОМЕРНИЯ АВТОМОБИЛЕН ТРАФИК,БЪЛГАРИЯ ВОДИ ТЪЖНАТА КЛАСАЦИЯ ПО РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ! ДОРИ 3 ГОДИШНИ ДЕЧИЦА СА БОЛНИ ОТ ЛЕВКЕМИЯ! А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ЗАЧЕСТИЛИТЕ НАПОСЛЕДЪК РАЖДАНИЯ НА ДЕЦА-ИНВАЛИДИ! ТОВА СА КРЕЩЯЩИ ВИКАНИЯ НА ЖИВИЯ БОГ СРЕЩУ Т. Н. ЧОВЕШКИ ПРОГРЕС И НЕДОПУСТИМО ГРЕХОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ НА БЕЗБОЖНИЦИТЕ! ВИЕ, АТЕИСТИ, КОИТО ПАРАДИРАТЕ СЪС БЕЗОГЛЕДНИЯ СИ НАЧИН НА ЖИВОТ,КАРАТЕ КОЛИ-КАТАФАЛКИ, ВМЕСТО ДА ЯЗДИТЕ ВЕЛИСИПЕДИ, САМОУБИВАТЕ СЕ НАЙ-ЛЕКОМИСЛЕНО,А УБИВАТЕ И ДЕЦАТА СИ, И ВНУЦИТЕ СИ, МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ТОВА ОСТАВА НЕНАКАЗАНО????!!!! ВИЕ, БЪЛГАРСКИ БАБИ, КАТО ПУШИТЕ ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ, ДАВАТЕ ЛОШ ДУХОВЕН ПРИМЕР НА ПОДРАСТВАЩИТЕ! НО,КАК МОЖЕШ ДА ДАДЕШ РАЗУМЕН СЪВЕТ НА ДУХОВНО ПРОСТИ ХОРА?! НЯМА КАК? А ЗА МАСОВИЯ СПОРТ-ТОЙ Е КРАЙНО НЕОБХОДИМ НА ДНЕШНИЯ, МОТОРИЗИРАН НАЧИН НА ЖИВОТ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК! ПРЕДИ СЕДМИЦА ХИЛЯДИ МОТОЦИКЛЕТИСТИ ПОТЕГЛИХА ОТ ПЛОВДИВ ЗА БАЧКОВСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ! САМО АЗ ЕДИНСТВЕН БЯХ С ВЕЛОСИПЕД! ПРЕДЛАГАМ, ДА ВЪВЕДЕМ МАСОВО КОЛОЕЗДАЧНО БЪЛГАРСКО И МЕЖДУНАРОДНО МЕРОПРИЯТИЕ ПО СЪЩИЯ МАРШРУТ! ДАТАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ 24 МАЙ,КОЙТО Е СВЕЩЕН, ОФИЦИАЛЕН НАШ ПРАЗНИК! ХАЙДЕ, БЪЛГАРИ, РАЗМЪРДАЙТЕ СИ МОЗЪЦИТЕ И ЗАДНИЦИТЕЕЕ!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.