Евростат: Четирима от всеки 10 българи въобще не спортуват

Около 60% от българското население на възраст 16 и повече години спортуват поне веднъж седмично, докато 40% или четирима от всеки 10 българи въобще не спортуват, показват данни от анализ на Евростат за това каква част от гражданите на ЕС са упражнявали някакъв вид спорт извън работно време през 2017 г. поне веднъж седмично.

Средният показател за хората в ЕС, които не са практикували никакъв вид физически упражнения през седмицата е 28%, при 72% активност за хората, които са отделяли част от свободното си време за спорт.

Според данните на Евростат около 10% от спортуващата част от българите са отделяли поне от 1 до 3 часа седмично за някакви упражнения. Близо 11% са спортували до 5 часа седмично, а по-голямата част, или 36 процента, са спортували поне по 1 час седмично. Силният пол е у нас е бил много по-активен в спортуването - 60%, докато дамите отчитат активност от 40% при седмични упражнения в свободното си време.

Липсата на спорт и движение е един от основните фактори за наличието на наднормено тегло, което от своя страна е един от негативните фактори за разпространението на различни заболявания: хипертония, диабет, както и ред други хронични заболявания на костите и ставите, свързани с обездвижването. Според националната статистика у нас през 2017 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са били 62% от мъжете и 48% от жените на възраст 16 и повече години.

В повечето държави-членки на ЕС по-голямата част от населението - над 70% - осъществява някакви форми на упражнения в свободното си време. Най-висок дял спортуващи жители е регистриран в Румъния - 96%, а най-малко са спортували жителите на Хърватия - 36%, т.е. 64% от хората там са мързелували. Други страни-членки в които жителите имат сравнително ниски проценти на неспортуващи са Дания - 7%, Холандия - 9%, Финландия и Швеция - по 13% и др., т.е. в тези страни близо 90% от хората там са полагали някакви физически упражнения.

Около 50% физическа активност и съответно 50% неспортуващи жители са отчетени в Унгария, Португалия, Малта, Кипър, Латвия и др.

Жителите на съседните ни страни също не са от най-активно спортуващите - в Сърбия например 67% от жителите въобще не са спортували, в Македония - 56%, в Гърция - 44%.

Обобщените данни, които Евростат предоставя, показват, че за въпросния период 60% от мъжете и 45% от жените в ЕС са били с наднормено тегло. От тях със затлъстяване за били по 16% и от двата пола, като основна причина за това е била липсата на спорт и физическа активност, както и нездравословно хранене и начин на живот, свързани с алкохол или тютюнопушене.

Данните от анализа отчитат необходимостта от мерки за насърчаване на повече хора в ЕС да спортуват и да бъдат физически активни в ежедневието си. Това е изключително важно не само от гледна точка на здравето, благосъстоянието и интеграцията на хората в общността, но и заради значителните икономически разходи, дължащи се на липсата на физическа активност, тоест осигуряване на допълнителни здравни разходи за населението на ЕС, отчита Евростат.

Коментари

Задължително поле