Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Еврото навършва 20 години

Еврото — общата валута на Европа — навършва 20 години.

Точно преди две десетилетия, на 1 януари 1999 г., 11 страни от ЕС въведоха нова парична единица — еврото — и обща парична политика под ръководството на Европейската централна банка.

Днес еврото вече е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави членки. То предлага осезаеми ползи за европейските домакинства, предприятия и правителства — стабилни цени, по-ниски разходи за трансакции, защитени спестявания, по-прозрачни и конкурентни пазари и повече търговия, посочват от еврокомисията.

Около 60 страни по света обвързват своите валути с еврото по един или друг начин, а ние правим всичко възможно, за да може еврото да достигне пълния си потенциал на международната сцена. Очаква се и други държави от ЕС да се присъединят към еврозоната, когато изпълнят критериите за това.

„Като един от малкото още активни политици, подписали Договора от Маастрихт, помня трудните и знаменателни преговори за създаването на Икономическия и паричен съюз. Повече от всичко си спомням дълбокото убеждение, че започваме нова глава от общата ни история. Глава, която ще оформи ролята на Европа в световен мащаб и бъдещето на всички нейни граждани“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Днес, 20 години по-късно, съм убеден, че това е най-важният подпис, който съм положил. Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността. То осигури благоденствие и закрила на нашите граждани и ние трябва да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще“, посочи още Юнкер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.