Еврофутбол раздаде ежегодните стипендии "Лука Бекяров"

Третокурсничката Каринна Живкова от Техническия университет – София, е носителят на стипендия за постижения в областта на математиката и информатиката „Лука Бекяров“ за учебната 2018 / 2019 г. „Еврофутбол“ ежегодно я връчва на студент от специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“. Финансовата подкрепа е на стойност 2 500 лева.

Втората стипендия на името на Лука Бекяров – за ученици от ХI и XII клас, е в размер на 3 000 лева и се отпуска от семейство Бекярови. Тя беше спечелена от дванадесетокласника от Националната природоматематическа гимназия в София (НПМГ) - Звездин Бесарабов.

Още трима участници в конкурса за гимназисти получиха поощрителни стипендии от семейство Бекярови в размер на 1000 лв. – Николай Пашов от 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“ - София, Чавдар Лалов от МГ „Гео Милев“ – Плевен и Виктор Велев от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

karinna-jivkovanikolaos-arsenopoulosПри връчването на стипендията за студенти управителят на „Еврофутбол“ Николаос Арсенопулос каза: „С Лука Бекяров се срещнах за първи път, когато дойдох да работя в България. Още тогава ми направи впечатление, че той е изключителен във всичко, с което се занимава – и като преподавател, и като учен, и като ръководител с възхитителни лидерски умения. В следващите години тези впечатления се затвърдиха - беше удоволствие да познавам човек с такава ерудиция, професионализъм и мениджърски умения като Лука. За съжаление, той вече не е сред нас, но ние връчваме стипендии „Лука Бекяров“, за да си спомняме за него и да насърчаваме талантливите млади хора да следват неговия пример“.

Каринна Живкова прие отличието с думите: „Благодаря Ви за тази стипендия и за това, че сте помислили как да ни мотивирате да се развиваме все повече! Наистина е много приятно за мен като млад човек да се почувствам успяла още докато съм в университета и не съм започнала своята кариера. За мен това е възможност и стъпка напред!“.

Тя ще използва средствата основно за закупуването на нов преносим компютър. „Още от осми клас, когато влязох в природоматематическа гимназия, започнах да уча различни езици за програмиране. Това ми хареса и поисках да продължа образованието си в Техническия университет „Компютърно и софтуерно инженерство“. Хората очакват жените програмисти да имат интерес повече към дизайна или т. нар. фронт енд, но аз предпочитам да програмирам на бек енд, което е по-свързано с логиката на приложенията, а не толкова с дизайна и изгледа. За някои изглежда странно, че имам такава насоченост, но аз не мисля, че трябва да бъдем пренебрегвани като специалисти само защото сме жени. Напротив – понякога ние имаме по-добро око за детайла и изпипваме повече нещата, което прави и програмите ни по-добри“, допълва Каринна.

zvezdin-besarabovboris-bekyarovСтипендиите за постижения в областта на математиката и информатиката за ученици в XI и XII клас връчи г-н Борис Бекяров – един от основателите на „Еврофутбол“, съдружник и мениджър в компанията. Той сподели, че изборът на победител тази година е бил много труден, защото е имало силни кандидатури на млади хора, които са „завършени научни работници“ – с много сериозни постижения, разработки, признание, публикации в международни списания и награди от цял свят. „Пожелавам на тези млади хора да имат ентусиазма, ерудицията, мениджърските качества на Лука, но също и неговата човечност!“ – каза г-н Бекяров.

Лауреатът на стипендията Звездин Бесарабов благодари за честта и сподели, че е забелязал как много негови връстници имат голям потенциал да се развиват, но нямат финансовата възможност да си позволят инструменти, материали и консумативи, с които да провеждат дадени експерименти, или пък да си платят за необходимото им образование. „Затова съм благодарен, че съществува тази стипендия. Тя дава на ученици като мен възможността да успяваме и да развиваме своя потенциал!“, каза Звездин.

В края на церемонията г-н Бекяров обяви, че се обмисля през следващите години да се учредят и стипендии за учители, за да се оцени и техният принос.

Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии в България. Лука и екипът му за първи път въведоха в експлоатация изцяло нова за България централизирана компютърна система за обработка на залозите в реално време. Със своето иновативно мислене, проницателност и авторитет той допринесе в огромна степен за това, което днес представляват компаниите „Еврофутбол“, „Евробет“ и „Декарт“. Лука Бекяров беше и колекционер на изобразително изкуство и скулптура, организирал няколко изложби на своята колекция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии