Едва една пета от българите във Великобритания са с изрядни документи за уседналост

При Брекзит без сделка няма да има визи при престой до 90 дни на Острова. Сънародниците ни във Великобритания все още не знаят каква ще е съдбата им, след като страната окончателно скъса с Европейския съюз.

Според различни данни във Великобритания живеят между 200 и 280 хиляди българи. 120 000 от тях са работещите. Към юли тази година с изрядни документи за уседналост са 54 000, съобщи Нова ТВ. Документът дава право за пребиваване в страната, за достъп до здравеопазване и социално-осигурителната система, както и възможност за кандидатстване за британско гражданство.

Затова сънародниците ни искат спешни мерки, които да им помогнат, за да не се стига в ситуация да пребивават незаконно, горещ телефон за информация, повече персонал в посолството ни на Острова, където вече са изпратени още двама служители, а в случай на Брекзит без сделка външно министерство ще открие нови офиси за обслужване на граждани - в Шотландия или в Северна Ирландия.

Към този момент всички българи, които имат намерение да останат във Великобритания трябва да придобият статут на уседналост. А това става лесно - чрез мобилно приложение.

„Великобритания даде безспорна гаранция на всички 3,2 милиона европейски граждани, които живеят на Острова. Ние искаме те да останат и да работят в нашата държава. Те са наши приятели и семейства”, заяви Лин Чарлз, зам.-посланик на Великобритания в България.

Коментари

Задължително поле