Единбург отговаря на пандемията със светлинно шоу

В Шотландия се събират артисти от цял свят

Зрелища на международния фестивал The Fringe

През август има по над 2500 събития на ден

Столицата на Шотландия, Единбург, е пример за град, чиято икономика почти изцяло се основава на култура - през последните 70 години градът се е превърнал в световен център на фестивалния туризъм с над 10 фестивала в различни части на годината, отдадени изцяло на изкуствата: от филми и комедия през книги и театър до класическа музика и балет. Най-известният от тях е The Fringe, който в момента е най-големият артистичен фестивал в света и третото най-посещавано събитие след Олимпийските игри и Световното първенство по футбол. През август, когато е върхът на фестивалния сезон, в Единбург се осъществяват по над 2500 събития всеки ден.

Основен стълб в репутацията на града като център за класическа музика обаче е най-старият фестивал, от чието създаване всъщност започва пътят на шотландската столица в културния туризъм, а именно Единбургският международен фестивал. Основна негова цел е не само да привлече най-известните и иновативни артисти, но и да даде възможност на местната публика да се запознае с най-доброто от световното изкуство, както и да представи шотландската култура пред хилядите туристи, които се стичат в града всеки август.

За жалост, тази година плановете на организаторите бяха осуетени от пандемията, заради която правителството, в опит да ограничи разпространението на заразата, отмени всички културни събития до 2021 г. Поради това откриването беше отбелязано с лазерно светлинно шоу, което продължи три поредни вечери от 8-ми до 10-ти август под надслова „Моята светлина продължава да блести”. По този начин се припомня, че креативността и ентусиазмът на музикантите все още са живи, а предварително подготвени (чрез социална дистанция) камерни концерти ще бъдат публикувани всеки ден в канала на фестивала в YouTube, както и ще има излъчвания по Радио BBC 3, което българската публика може да слуша по интернет.

Програмата на концертите е широкоспектърна: освен най-популярните композитори като Бах, Бетовен, Дебюси, Хайдн, Шуман и Менделсон са включени и съвременни творци като Анна Мередит, Джудит Уийр, Луис Мърфи и Сали Биймиш. Специално място е обърнато на шотландската музика и на бароковия репертоар: особен интерес предизвиква концертът на 21-ви август на консорта „Дънедин”, който ще представи музика от Телеман, Льоклер, Бах, Изабела Леонарда и Елизабет Жаке дьо Ла Гер. Други изпълнители са тенорът Марк Падмор, пианистът Пол Луис, квартетът „Максуел”, пианистката Анджела Хюит, мецосопранът Андреа Бейкър, ансамбълът „Хебриди”, челистът Филип Хаям и др.

Концертите ще бъдат достъпни в YouTube до 28-ми август, а пълната програма на фестивала може да бъде видяна на сайта eif.co.uk.

Авторката е подкрепен по програма „Творчески стипендии” на НФК към МК.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес