Единият от двамата обвинени в подкуп професори от УХТ – оправдан напълно

У Симеон Василев не са открити от описаните в полицията пари, няма и уличаващи го срс-та

Единият от двамата обвинени във взимането на подкуп преподаватели в Университета по хранителни технологии в Пловдив – Симеон Василев, беше оправдан напълно. Проф. Василев и колегата му Николай Банков бяха задържани на 16 май 2017 г., след като студентът от вуза Боян Атанасов подал сигнал, че му искат пари за взимането на изпит. Срещу проф. Банков тече отделно дело, но днес проф. Симеон Василев беше обявен за невинен от Пловдивския окръжен съд.

Обвинението срещу него беше, че поискал по 300 лв. от двама студенти, единият от които Боян Атанасов, за да им пише тройки на изпита по „Механика – 2 част“. Двамата трябвало да дадат книжките си заедно с готови решени задачи и парите на верига от посредници, сред които обвинените за съучастници на проф. Василев Димитър Димитров и Петьо Колев. Студентът подал сигнал до ректора и до Икономическа полиция и там описали банкнотите.

Нито една от описаните банкноти обаче не е открита нито в кабинета, нито в дома на проф. Василев. Готовите решени задачи били на бюрото в кабинета му, но студентските книжки – не. Няма никакви доказателства, че преподавателят и сочените за посредници Колев и Димитров са се срещали. По делото липсват и срс-та, които да ги уличават в искането на подкуп.

„Всичко се крепи на честната дума на студента Боян Атанасов, който е тръгнал да търси начин да вземе изпит, на който е късан многократно. Що за борец срещу корупцията е някой, който е готов да корумпира?”, попита адвокатът на преподавателя Йордан Давчев.

Съдия Петко Минев прие този аргумент и съставът оправда и трамата подсъдими с мотива, че присъдата не може да почива на предположения. Прокуратурата ще внесе протест.

Коментари

Задължително поле