Единствената жива партизанка навъртя 100 години, подариха й торта с пушка

Единствената жива партизанка у нас Мария Хаджииванова (баба Муша) навърши 100 години. Домът й в Благоевград се оказа тесен да побере всички близки, роднини и приятели, които дойдоха да я поздравят. Близките й я изненадаха като й подариха торта с изобразена пушка и патрони. „ООО, чудесна, прилича малко на моята пушка, зарадва се баба Муша и без проблем духна свещите. „Не зная до кога ще живея, не съм добре и със здравето, обаче ако изкарам до 150 добре, пък после каквото ще да става, пожела си партизанката. На крака при нея дойде и делегация от БСП в Благоевград. Те и поднесоха специален поздравителен адрес от Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Щом е от БСП може, това е моята партия за цял живот, много благодаря, че са се сетили за мен, каза още баба Муша. Най-щастливи от празника бяха внуците и правнуците на баба Муша, които са четири на четири.

Тя не се впечатлява от годините си, нито пък пази някакъв хранителен режим, но е силна и е свикнала да се държи и бори за всичко. Казва, че сърцето й винаги ще остане вярно на БСП и идеалите на социализма. Борила съм се за справедливост и свобода, за нищо лошо, казва сто годишната партизанка.

Мария Хаджииванова е родена на 2 ноември 1919 година в Якоруда. Тя е сестра на политзатворник и по-късно става единствената жена – партизанка в Пиринския край. С нищо не се различавала от мъжете, давала е постови, носела е пушка, участвала е в акции.

През лятото на 1944 година оставя на майка си 2-годишния си син Стоян, минава в нелегалност и се включва в Якорудския партизански отряд. Там от края на 1942 година партизанин е съпругът й Георги Хаджииванов. През целия им съвместен живот тя е здравата опора в семейството, в което с Георги Хаджииванов отглеждат и възпитават 3 деца – Стоян, Елка и Роза. За съжаление, Стоян и Елка не са между живите, а за нея се грижи дъщеря й Роза.

Коментари

Задължително поле