Един Джеко - Босненският диамант

30 милиона лири или 34,4 млн. евро. Толкова пари бе приготвил Роман Абрамович, за да купи през януари един футболист, навършил 32 години преди пет дни. Това е Един Джеко, който утре ще излезе с екипа на Босна срещу България в приятелски мач в Разград. Сделката между „Челси” и „Рома” за трансфера на нападателя не се случи или (може би) просто се отложи за лятото.

В българския футбол в момента няма играч като Един Джеко. Тъжно, но вярно, както се пее в един хит на “Металика”. На 32 години голаджията се котира на трансферния пазар също толкова високо, колкото в най-добрите си времена. Сега “Челси” щеше да го привлече за 34 млн. евро, а през 2011-а “Манчестър Сити” го купи от “Волфсбург” на 27 години за 35 млн. евро. Високата пазарна цена на босненеца може да се обясни с факта, че той е машина за голове навсякъде, където играе. Възрастта сякаш не влияе върху формата му. По това прилича на Кристиано Роналдо, от когото е по-малък с една година.

Показателно е представянето на Джеко в настоящия му клуб “Рома”. Той се подвизава там от лятото на 2015 г. Първо беше преотстъпен от “Манчестър Сити”, а после бе закупен. За два сезона и половина в римския клуб нападателят изигра 127 срещи във всички турнири и вкара 66 гола, като с 29 попадения стана голмайстор на Серия А за 2016-17 г. През миналата седмица той остави печата на своята върхова реализаторска форма в мрежата на “Шахтьор” за домакинската победа с 1:0, с която “Рома” се класира на четвъртфинал в Шампионската лига за първи път от 10 години насам. Джеко не е стигал до тази фаза в турнира с предишните си отбори “Волфсбург” и “Манчестър Сити”.

Като всеки топфутболист и той мечтае да стане европейски клубен шампион. Засега изглежда, че ще има (поне) два шанса да го направи – през настоящия сезон или през следващия – може да е с “Рома”, може да е с “Челси”, а защо не и с “Барселона”? Според информации от Испания, каталунският колос също държи под око неостаряващия босненец. Но и в сегашния си клуб Джеко се чувства като император на Рим. Неговите голове са мехлем за раните на чувствителните тифози на “Рома”, които не могат да се зарадват на шампионска титла от 17 години и трябваше да преглътнат раздялата с излезлия в пенсия идол Франческо Тоти.

Преди две седмици Джеко вкара за победата с 3:2 над “Наполи” и стана първият футболист, реализирал 50 и повече голове в три от четирите големи европейски първенства – Италия, Англия и Германия. Постижение, което не е било по силите на нападатели като Самюел Ето‘о и Златан Ибрахимович. Възходът на босненеца тръгва от Бундеслигата, където играе четири сезона за “Волфсбург”. Той е купен от фирмения отбор на автогиганта “Фолксваген” през 2007 г. за 4 милиона евро от “Теплице”, след като става голмайстор №2 в чешкото първенство с 13 попадения в 30 мача.

Любопитна е историята как Джеко се озовава в “Теплице”. Той е роден в Сараево и започва кариерата си в местния “Железничар”, но там го намират за “твърде висок” и “твърде недодялан”. Затова с радост го продават на чешкия клуб за 25 000 евро. “Когато ни предложиха тези пари, си мислехме, че сме удари джакпота”, спомня си един от директорите на “Железничар”. Джакпотът обаче е ударен от “Теплице”, който впоследствие трансферира Джеко във “Волфсбург” за 160 пъти по-голяма сума. С германския си отбор босненецът става шампион в Бундеслигата през 2009 г., като в решителния мач срещу “Байерн” вкарва два гола за разгрома с 5:1.

Със силните си изяви нападателят си резервира билет за Англия и през януари 2011 г. отива в “Манчестър Сити”, който плаща за него 35 млн. евро. Това е вторият най-скъп трансфер на клуба за онова време след привличането на Робиньо от “Реал” (Мадрид) за 42,8 млн. евро. И в “Сити”, както и във “Волфсбург”, босненецът се разминава за кратко с Мартин Петров. Головете на Джеко имат голяма заслуга за шампионските титли на “Сити” през 2012 и 2014 г. Едрогабаритният щурмовак блести и в националния отбор на Босна и Херцеговина, за който има 89 мача и 52 гола. 10 от попаденията му са в успешните квалификации по пътя към световното през 2014 г. в Бразилия. След един от виртуозните му голове в мач срещу Белгия през 2009 г. тв коментаторът го обявява за Босненския диамант (а ние си имаме Бижутер) и този прякор залепва трайно за името му.

“Диамантът” е роден под щастлива звезда, за което свидетелства разказ на майка му Белма. При една от бомбардировките над Сараево по време на войната в бивша Югославия тя имала късмета да го извика вкъщи броени минути, преди игрището, където малкият Джеко ритал с приятели, да бъде надупчено от бомби. Едно от момчетата загива. Домът на семейството е разрушен и се налага бъдещата звезда да живее заедно с 15 роднини на 35 квадратни метра в мазето на къщата на дядо си и баба си.

Женен е за топмодел

Съпруга на Един Джеко е една от най-красивите босненки. Женен е за топмодела Амра Силаджич, която е по-възрастна от него с 2 години и има 14-годишна дъщеря от първия си брак със сръбски бизнесмен. Красавицата роди дъщеря и син и на голаджията, откакто той заигра в “Рома”.

Бащата на Джеко е бил футболист и любимец на публиката на “Железничар”. Като дете именно той го води всеки ден на тренировки . По това време любимец на бъдещата световна звезда е Андрей Шевченко и израства с копие от неговата фланелка от “Милан” на гърба.

ЗА НЕГО

По-добър от Ибрахимович

Все по-рядко виждаме нападатели от типа на Джеко – мощни и технични. По мое мнение той е по-добър от Златан Ибрахимович. Показва постоянство и вкарва много голове навсякъде, където играе. Работих с него в националния отбор на Босна и имам преки впечатления от професионалното му отношение към всеки мач.

Мирослав Блажевич,

трети в света като треньор

на Хърватия през 1998 г.

Има класата на

Ван Бастен

Джеко е един от най-добрите нападатели в света. Неговата класа и стил ми напомнят на Марко ван Бастен. И двамата са високи, бързи, играят отлично с двата крака, притежават превъзходна техника и са силни с глава. Джеко не е чак толкова елегантен, но е много по-здрав физически. Виждаме, че виждаме, че на 32 години се намира в страхотна форма, а Ван Бастен се отказа заради контузии на 29 г.

Руди Фьолер, световен шампион с Германия от 1990 г.

Играта на „Рома“ зависи от него

В момента не искаме да се разделяме с ценен футболист като Джеко. Неговата игра е решаваща за представянето на “Рома”. Дори когато не вкарва голове, той оказва голямо влияние върху отбора с присъствието си и с участието в играта. Можехме да го продадем през зимната пауза, но решихме да остане при нас.

Умберто Гандини, изпълнителен директор на “Рома”

Не е голям играч, но е голям голаджия

За мен Джеко не е голям футболист, но е голям голаджия. Плаках като дете, когато помогна на моя любим отбор “Манчестър Сити” да стане шампион в последния кръг през 2012 г. Гледах мача срещу “Куинс Парк” в един бар в Чили. Губехме с 1:2 до 92-ата минута, когато Джеко изравни, а в 94-ата Агуеро вкара за 3:2. От радост щях да изкубя телевизора от стената, плаках, виках, псувах...

Ноуъл Галахър,

китарист и текстописец

на групата “Оуейзис”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети