Един изстрел е достатъчен: Русия ще получи ново оръжие срещу самолетоносачи (Видео)

Тихоокеанският флот чака сериозно попълване - модернизираните атомни подводници 949АМ "Антей". Според източник на РИА Новости от корабостроителната индустрия, те са в състояние да вземат на борда повече крилати ракети, отколкото всеки друг кораб във ВМС. А по характеристики и бойни възможности те ще се доближат до атомните подводници от последното, четвърто поколение.

Ракетна платформа

В Северния и Тихоокеанския флот служат осем атомни подводни ракетни крайцера (APRK) от проект 949A. Подводниците редовно ходят на дълги патрули през океаните и участват в учения. Антеите, подобно на бомбардировачите Ту-22М3, са козовете на руския флот в сблъсъка с ударните групи на самолетоносачи. Единственият им недостатък е възрастта.

Най-младата лодка К-150 "Томск" тази година навършва 26 години, останалите вече са над 30 - малко прекалено за военноморска техника. Министерството на отбраната обаче не бърза да отписва "Антей", въпреки че се строят атомни подводници от следващо поколение.

Програмата за модернизация е разработена през 2010 г. Първият APRK на актуализирания проект 949AM ще бъде K-132 Иркутск (на въоръжение от 1988 г.). Крайцерът е в ремонт повече от 13 години, но по редица причини истинската модернизация започна едва през 2019 г. Тази година се очаква връщането на атомната подводница в Тихоокеанския флот.

На първо място, Иркутск ще бъде модернизиран с оръжия: вместо тежки свръхзвукови противокорабни ракети P-700 Granit, те ще получат по-леки и по-мощни Оникси и Калибри. Освен това броят ще се увеличи до 72 единици. Нито един флаг на руския флот няма такъв арсенал. В същото време на Антей дори не се наложи да преработва корпуса - модифицирани бяха само пусковите контейнери.

Нов живот за Висшата лига

Един непълен залп на такъв APRK е достатъчен, за да се гарантира унищожаването на група самолетоносачи - няма корабна система за противовъздушна отбрана, способна да отблъсне няколко десетки високоскоростни боеприпаси наведнъж. Освен това бойната мощ на „Антей“ само ще нараства. Съвсем скоро хиперзвуковите Циркони, поставени в същите инсталации като Калибъра, ще влязат масово на въоръжение. Дори на Запад признават, че няма с какво да се свалят най-новите руски противокорабни ракети.

Бойната информационна и контролна система (CICS) "Omnibus-M" ще опрости и автоматизира много процеси. Освен това ще бъде актуализиран почти целият електронен пълнеж, на лодката ще бъде инсталирано модерно комуникационно оборудване и хидроакустичен комплекс.

„Модернизацията ще удължи експлоатационния живот с най-малко десет години и ще разшири бойните възможности на Тихоокеанския флот“, каза по-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу.

След „Иркутск“  в корабостроителницата отива К-442 „Челябинск“. Работата по него ще продължи до 2025 г.

Атомният ловец

Подводниците 949А през 80-те и 90-те години бяха истински пробив. Това е нов етап в развитието на ядрените крайцери, които според концепцията за асиметричен отговор се противопоставиха на ударни формирования на самолетоносачи. В сравнение с предшествениците на проекти 659 и 675, тези атомни подводници бяха по-малко "шумни", бяха по-бързи, имаха три пъти повече боеприпаси и радикално подобрени оръжия.

Основният им „аргумент“ са 24 свръхзвукови противокорабни ракети „Гранит“, които достигат целта на височини от 25 метра до 17 километра и ускоряват до два и половина числа Мах. Смята се, че само един боеприпас със 750-килограмова проникваща бойна глава ще обезвреди надводен кораб от първи ранг. „Гранитите” бяха поставени извън здравия корпус, в странични контейнери, наклонени напред с 40 градуса. Освен това всеки кораб има две 650 мм и четири 533 мм торпедни апарата с 28 торпеда.

Ударен тандем

Командването на флота обаче не разчита само на модернизация. Приоритет е закупуването на четвърто поколение многоцелеви APRK 885M "Ясен-М". Сега ВМС разполагат с три такива крайцера - К-561 "Казан" и К-573 "Новосибирск", както и водещият - К-560 "Северодвинск".

Те имат оптимизирани контури на корпуса, актуализирана елементна база от електронни оръжия, модерно оборудване и материали. Трябва да се отбележи, че всички компоненти се произвеждат в Русия. Преди това много се купуваше в страните от бившия СССР.

В допълнение към десет 533-мм торпедни апарата, „Ясен“ носят осем универсални вертикални пускови установки, всяка с пет калибъра. В зависимост от задачата - различни модификации: противокорабни, противоподводни или за удари по наземни цели. Лодката може да носи и по-мощните P-800 „Оникс“ за стрелба по големи надводни цели, както и обещаващите „Циркон“.

Планира се крайцерите от новото и предходното поколение да се използват в тясна връзка. „Антей“ ще бъде „плаващи арсенали“, а по-малко забележимият „Ясен“ ще провежда разузнаване и издава целеуказание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Vladimi Bozhinoff

    P.S.: за просветените във военното дело, статията е съставена професионално! Тя е общ преглед за технологичното ниво и развитието на руския подводен флот, чиито тактически задачи далеч не се изчерпват само с отбранителни действия срещу ударните самолетоносачи на САЩ. Северният и Тихоокеанският флот на Русия има задачи да нанасят сериозни поражения по западното US крайбрежие, японските острови, при необходимост и в Австралия и Нова Зеландия. Накратко, този и подобни материали подхранват надежди сред онези от нас, които още се надяват, че страната ни може да се върне в руската сфера на влияние, каквато е Беларус или Молдова....начело с президент като Александър Лукашенко ....и вътрешен министър Бойко Рашков!

  • Vladimi Bozhinoff

    Чудесна храна за люде с ретроградно, реакционно мислене от XX столетие! Жалко, че "ТРУД", който е последно убежище за хора, за които крехкото ни 30-годишно гражданско общество е най-доброто постижение на народа ни ...именно "ТРУД" публикува подобни материали!

Още от Русия