На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Семейство Ламбини на благотворителен спортен празник с хвърчила („През повечето време бебето беше вързано със слинг на мен, докато организирах игрите”), 2014 г.

Дамата управлява $1,7 млрд. в Лондон

„Сега финансовият мениджмънт е моята стихия“

“Искам да докарам света в краката на нашите деца!” – пали се Деси. Човек, ако чуе, че тя управлява $1, 7 милиарда бюджет в една от двете най-големи банки в света, че семейството й има 2 къщи в Лондон и една в Тенерифе, ще си каже, че нещо се превъзнася.

Във фейсбука й обаче няма да се видят селфита от скъпи курорти, а само снимки на благотворителни събития за българчета. За последните 6 години създадената от нея фондация Kids Care е помогнала 100 български деца да бъдат изведени от институциите, а 200 наши семейства в риск да бъдат подпомогнати.

Една птичка пролет не прави, но Деси Ламбина опровергава тази поговорка. Не че други българи, живеещи в Лондон, не милеят за страната си, но за нея казват, че е по българка от много нашенци тук. “Вярвам, че един човек е достатъчен да “докара пролетта”, като запали хората около себе си”, смее се Деси.

През 2011 г. семейството й си живее безметежно в първата си собствена къща в Лондон и с 3-годишен син, а тя е успешен финансов мениджър. Докато един ден не гледа филма на BBC “Изоставените деца на България”, за ужасяващия дом в Могилино.

Потресена, плаче над креватчето на сина си до късно през нощта. Казва си, че ако не направи нещо за нещастните български деца, все едно става съучастник в това ужасно дело.

Веднага регистрира фондация Kids Care. Със собствени пари купува и изпраща в един дом дрехи и играчки за децата. Когато след 3 месеца отива да ги види, не намира нищо, а лелките обясняват, че “играчките са заключени, за да не ги счупят децата”. Деси разбира, че колкото и лъскави дрешки и играчки да купува, децата продължават да живеят в ужасната действителност и просто плачат за внимание и ласка. Тогава решава да насочи събраните от благотворителност средства към извеждането на деца от институциите и настаняването им в приемни семейства. Фондацията й поема разходите за заплатите не само на приемните майки, но и на психолог, а също и на човек, който да наблюдава и контролира как се отглеждат децата.

В първите години неуморната Деси Ламбина организира всякакви благотворителни инициативи на българите в Лондон – търгове на красиви предмети, семейни срещи, спортни състезания, продажба на сладки, събиране на дрехи… Превръща в празник всяко свое събитие, на което деца и родители се забавляват, докато събират средства за българчетата. “Сега повечето от даренията се правят онлайн, имаме си специален сайт за това. Всички сме с по две деца и нямаме достатъчно време да организираме разпродажби”, казва Деси.

В родния й Гоце Делчев името й се свързва и с вълнуващи мотивационни срещи и кариерни вечери, които вече 2 поредни години организира през лятото. Осъзнава, че от помощ се нуждаят не само децата от домовете, но и всички българчета. “Сега е времето да отгледаме бъдещите лидери на България – казва Деси. – Следващите съдии, доктори, политици просто ще се самоизлъчат и ще бъдат с много по-високи морални ценности и много по-кадърни и знаещи. Резултатите ще дойдат след 10 и повече години, но сега трябва да посеем семето.” Постепенно Десислава Ламбина осъзнава, че освен успешен мениджър, се доказва и като визионер, лидер и социален предприемач, и посвещава голяма част от времето си на социалните си проекти.

Новият, който е започнала от няколко месеца, се казва “Клуб Магис” и е отворен към всички деца в Гоце Делчев и региона. Казва, че го е сънувала една нощ. Силно религиозна и вярваща, тя си казва, че Господ й е посочил пътя. Става от леглото и трескаво започва да пише проекта си.

“Магис” е съставен от 32 клуба. Първата в България сензорна стая за бебета до 3 години е насочена към ранно стимулиране на сетивността. Богатата програма на клуба е изградена върху алтернативни дейности. “Искам да развиваме децата в тези области, в които не се развиват в училище”, казва Деси. От кариерните си срещи с по-големите деца е забелязала, че основният ни дефицит на е в самочувствието. Иска да създаде такава среда в клуба си, в която всяко дете да открие областта, в която е най-силно, а не да се потиска от сковаващата система с оценките в училище, която комплексира. “Всеки човек е силен в нещо, важното е някой да помогне на детето да открие кое е то и да го развива – подчертава амбициозната дама. – Ще работим за развитие на креативност, лидерство, ораторство, управление на ресурси, хора и време. Децата ще имат достъп до ментори, лектори, хора с различен манталитет, перспективи и възможности, които да им помогнат да разширят кръгозора си.”

Занятията на клуб “Магис” ще бъдат едночасови и ще започнат през лятото. Клубът е отворен към хора от всички възрасти, а мотото му е “Новото общество”. За да го създаде, Десислава Ламбина дарява първия етаж от триетажната си къща в центъра на Гоце Делчев. За ремонта двамата с мъжа й буквално изпразват банковите си сметки. “Хората си мислят, че имам много пари, но аз редовно съм на минус заради благотворителни инициативи. Искам да облагородявам света около себе си”, споделя Деси. За да бъдат клубовете достъпни за всички деца, търси дарения.

“Няма да взема една стотинка от този проект – коментира дамата. – И преди с мъжа ми сме изпразвали банковите си сметки за благотворителност, но знаем как да управляваме парите си.” На фейсбук страницата “Магис” българи от различни точки на света пишат всеки ден, че се присъединяват към каузата. Едни пращат дарения, други са готови безвъзмездно да се занимават с децата в областите, в които са специалисти. Амбициите на Десислава са да привлече специалисти доброволци от всички континенти, които да покажат на децата един друг свят, който им е непознат, и да са готови за него. “Искаме децата свободно да творят, да няма граници пред тях”, вълнува се Деси. Вече са се включили хора от България, Великобритания, САЩ, Мексико, Чили, Франция, Италия… “Всеки ден се включват нови хора, а ремонтът в Гоце Делчев тече с пълна сила”, радва се Деси.

“В живота ми бързо се случват нещата”, казва българката. Преди да замине за Острова, следва индустриален мениджмънт в Техническия университет. В Лондон учи програмиране задочно и работи на рецепцията на хотел, тъй като е с английска гимназия. Още след първата година кандидатства като програмист в HSBC – втората по големина банка в света. “Интервюто беше… не искам да си спомням! Провериха ми и майчиното мляко! Една седмица интервюта! Имах технически изпит, трябваше да направя програма, и всеки ден срещи – с HR, с отдел “Продажби”, с технически ръководител… Дотогава и небостъргач не бях видяла през живота си, а отидох в район само с небостъргачи! Щях да припадна от притеснение”, разказва Деси.

От 2006-а работи няколко години като програмист, но като приказлив и контактен човек й липсва работата с хора. “Сега финансовият мениджмънт е моята стихия. Вече съм в най-големия технологичен отдел и управлявам най-големия бюджет от 1, 7 милиарда долара. Работата ми е страшно динамична. Следя какви инвестиции се правят по проекти и как вървят разходите на тия проекти. Всяка година получавам повишение”, споделя Деси. Осъзнала е, че когато работи с радост и себеотдаване, в един момент парите сами започват да идват.

На 17 среща голямата си любов Тодор Ламбин, гаджета са 3 години и се женят. Три седмици след сватбата Тодор заминава за Англия, после отива и Деси. “Тогава още не бяхме в ЕС, без визи, трябваха ни трудови договори – споделя дамата. – Беше толкова трудно да си намериш работа, а аз идвам тук без диплома. Бях толкова малка и никаква… Обаче ето, учиш, трудиш се и успяваш. Никой не го интересува, че идваш от най-бедната държава в Европа, а дали можеш. През 2007-ма си купихме къща тук, през 2012-а – още една…”

Деси е много силен вдъхновител за българите в Лондон – винаги усмихната, позитивна и пълна с енергия. Възхищават се как тази 35-годишна дама успява да съвместява отговорната си работа и благотворителните си каузи с отглеждането на двете си малки деца – 9-годишния Даниел и 4-годишния Джоузеф. Когато е бременна с него, до последния момент, с големия корем организира благотворителни акции, а после го носи в хамак на гърдите си по събития. Възпитава и двамата си сина от малки да бъдат доброволци за каузата “бедните деца в България”.

От миналата година Даниел вече е член на Менса. “Забелязах, че образователните му нужди се разминават с това, което учи в училище, консултирах се със специалист – казва Деси. – Оказа се, че Даниел е със страшно високо IQ, което притежават едва 0,2 % в света – 144 точки. Затова бих препоръчала на родителите да се застъпват за децата си, да се борят за тях, да не позволяват в училище да им се слагат етикети, които не отговорят на техния потенциал, защото Господ е заложил пълен потенциал във всеки от нас. Затова и организирам клуб “Магис”, в който децата на България да се чувстват свободни и да развиват потенциала си.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Амии, браво! Поздравления и нека е щастлива! Щом е вярваща, вероятно вече е разбрала, че Небето прави по-щастливи онези които дават, от другите които се стремят основно да вземат.

 2. Какъв финансав менаджър,какъв програмист та тя няма и образование?Поредната ,
  „Калинка от Герб“да вземе да се образова ,не на лъжи да гради лидерство.Шарлатанка!Много чиновници които обработватчекови,преводи са среднисти но не си лепват етикети като БАНКОВИ МЕНАДЖЕРИ“Вярвате ли че на една среднистка ще и предоставят да управлява парите на фирми и банки!!!..

  1. 90% от българската общност в Лондон познава Деси и фондацията Kids Care. Направо съм потърсена от горните коментари. Следе новините в сайта и фейсбук страницата на Kids Care за информация и ще разберете! Да работи в HSBC , да има всичко, както и много други българи. На 12 Май в Лондон, финансовия център Canary Wharf се раздават наградите за най добрите бизнеси, социални дейности на фирми и организации работещи на Острова! Защо не дойдете и да погледате, за да разберете как си прави?
   Срам сте!

 3. Дошла в Лондон когато е била на 20 години. След 3 години си е купила първата къща в Лондон, след още няколко следващата (при положение, че не е можела да работи законно в началото защото идва от страна, която не е членка на ЕС)… Ех, като знам цените на имотите в Лондон се досещам каква ли трябва да е заплатата и! Има нещо гнило в цялата тази история…………..

 4. ЛЪЖИ ХОРАТА ЗАДА БЪДЕ ВИЗИОНЕР.НЕГРАМОТНИЦА !Къща на Тенерифе .От къща до барака има горяма разлика.

 5. Не е ли по-важно какво върши и как помага дамата, отколкото имотното й състояние?
  Хора – променете си мисленето, защото България загива. Стига негативизъм, злоба и завист. Спрете се! Насочете енергията си към добри дела.

  1. Някой е трябвало и на тях да помогне,когато е можело,за да нямат толкова ограничено мислене днес. Дребни душици.

 6. Не мога да приема как може да има толкова злоба и особено към един толкова светъл и чист човек. Какво печелите? Защо го правите? Вместо да помислите как да помогнете, да потърсите информация, да се вдъхновите, вие седите и пишете глупости за Деси които даже не сте проверили. Очевидно има нещо което не ви върви за да имате толкова омраза към някой който не познавате. Жал ми е за вас. За останалите от нас, Деси е едно огромно вдъхновение на което малко хора могат да се равнят.
  Аз работех с Деси, категорично мога да потвърдя всичко писано за нея е вярно но това даже не е смисъла. Вие сте причината че България е на това дередже – какво ви бърка дали има или няма къщи и дали са “бараки” или замъци? Не е ли най важното нещо какво е постигнала за другите, не за себе си и колко много е помогнала? Това може лесно да се провери. Добре че са хора като Деси, да движат нещата и да ни напомнят как да се грижим за другите и как да сме хора, а не да мислим само за себе си и кой с какво да оплюем. Засрамете се.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.