Една трета от зърното в ЕС идва от Русия и Украйна

Украйна и Русия са били източник на една трета от зърнените храни, внесени в ЕС, през предвоенната 2021 г., показват актуални данни на Евростат.

Началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. предизвика опасения от глобална хранителна криза. Те бяха свързани предимно с недостига на продукти и блокадата на черноморските пристанища, което възпрепятства Украйна да изнася селскостопански стоки (най-вече пшеница). През юли 2022 г. беше постигнато споразумение, позволяващо на кораби да превозват украинско зърно от украинските пристанища. 

През 2021 г. Украйна е особено важен източник на вноса в ЕС на растителни или животински масла и мазнини (14,5% от стойността на целия внос на ЕС в рамките на тази продуктова група) и вноса на култури и растителни продукти (6,0% от вноса на ЕС).

Около една трета от стойността на вноса на зърнени култури в ЕС през 2021 г. произхожда от Украйна (28,8% и се оценява на 1,7 милиарда евро) и Русия (4,8%) взети заедно. Украйна също представлява относително висок дял от вноса на маслодайни семена и плодове в ЕС (9,9 % и оценен на 1,4 милиарда евро). За сравнение, през 2021 г. ЕС е произвел зърнени култури на стойност 64,3 милиарда евро, а маслодайни семена и плодове на стойност 15,1 милиарда евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика