Едва 15% от съдиите се обявиха в защита на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

От над 2200 магистрати у нас, по-малко от 300 подкрепят съдебния състав с председател Калин Калпакчиев

15% от съдиите у нас се обявиха в защита на решението на тричленен съдебен състав на Апелативен съд-София за предсрочното условно освобождаване на убиеца Джок Полфрийман, съобщи "Правен свят". Във вторник група върховни съдии, близки до ръководната върхушка на Съюза на съдиите в България (ССБ), са стартирали подписка в подкрепа на председателя – Калин Калпакчиев, бившата изпълнителна секретарка на организацията Весислава Иванова, която е била докладчик по делото, в опит да се противопоставят на силно негативния обществен отзвук от акта на съда, както и срещу принципната позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съпричастност с близките на жертвата и да поискат проверка по казуса от Инспектората на съдебната власт.

След близо тридневно събиране на подкрепа – от над 2200 съдии у нас към подписката са се присъединили по-малко от 300 от цялата страна. По този начин политизираната съдийска организация всъщност е успяла да се преброи и да разбере каква е реалната й подкрепа сред магистратите у нас.

Голяма част от подкрепилите Калпакчиев, Иванова и Виолета Магдалинчева са магистрати от столичните съдилища, но под подписката не са се подписали тримата върховни съдии от Наказателната колегия, които предстои да се произнесат на 23 октомври по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за освобождаването на Полфрийман. За сметка на това са се подписали цялата върхушка на ССБ, която в последните дни е заета да адвокатства на Калпакчиев, както и бившите председатели на организацията - Мирослава Тодорова, Атанас Атанасов, Борислав Белазелков и други съдии, участвали в редица събития на ръководения от Калин Калпакчиев съюз.

В позицията на съдиите напълно съзнателно не са коментирани фактите и доказателствата за наличието на конфликт на интереси на Калпакчиев и Иванова по делото, както и невъзможността, ако Джок Полфрийман напусне страната, неговото поведение да бъде контролирано, каквото е изискването при условно предсрочно освобождаване. За сметка на това се прави опит за ограничаване на свободата на изразяване на гражданите и за пореден път се правят опити за затвърждаване на усещането в обществото, че съдиите не са длъжни да отговарят за своите решения, дори и когато те са взети при наличието на външни фактори и лобистко влияние. Доказателство за това е и пълното мълчание, което иначе доста медийно активните Калин Калпакчиев и Весислава Иванова демонстрират вече цяла седмица, след като обществото научи за решението им да освободят шест години и половина предсрочно извършител на убийство и на опит за убийство.

Коментари

Задължително поле