Едуард Сноудън: Ще се върна в САЩ, само ако получа справедлив процес

Снимка; Архив

Бившият американски разузнавач Едуард Сноудън, който живее в Русия, след като беше обвинен в шпионаж в САЩ, заяви, че е готов да се върне в родината си и бъде разпитан, само ако процесът срещу него е справедлив и обективен.

В интервю за National Public Radio бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) заяви, че би искал да разкаже пред съдебните заседатели защо е предоставил секретна информация на репортерите. Според Сноудън съдът трябва да има достъп до класифицираните материали, които той е публикувал, за да прецени дали е постъпил правилно.

„Не можете да имате справедлив процес по отношение на разкриването на информация, ако съдебните заседатели не могат да преценят дали е правилно или не да бъде разкрита тази информация. Никой не става информатор, защото го иска или защото чака щастлив край", добави Сноудън.

Бившият служител на НСА също отбеляза, че „не е избрал живот в Русия“. Той припомни, че е търсил убежище от 27 държави, включително Германия и Полша, но те са се страхували от ответни мерки от САЩ, за разлика от Москва.

През юни 2013 г. Сноудън предостави на вестниците „Washington Post” и „Guardian” засекретена информация за американската програма за следене PRISM, в рамките на която са били подслушвани десетки държави и техните лидери. В този момент Сноудън избяга от родината си и се скри в Хонконг, откъдето успя да стигне до Москва.

Русия предостави временно убежище на Сноудън за една година, при условие че той прекрати дейността си срещу САЩ.

През август 2014 г. Сноудън получи тригодишно разрешение за пребиваване, което му позволява да пътува не само в Русия, но и в чужбина. През януари 2017 г. разрешението за пребиваване на Сноудън беше удължено до 2020 година.

Сноудън призна и че от руското разузнаване са се опитали да го вербуват, но той е отказал.

Коментари

Задължително поле