Ежедневното пиене на алкохол ни прави по-щастливи

Американско проучване под формата на допитване доказа, че умерената ежедневна консумация на алкохол намалява риска от депресивни заболявания и увеличава изживяването на положителни емоции.

В проучването са участвали 350 000 души, разделени в 3 групи: пияници, умерено пиещи и пълни въздържатели.

Учените стигнали до заключението, че най-склонни към депресия и негативни емоции са хората, които не консумират никакъв алкохол - цели 19% от изследваните страдат или са страдали от подобни състояния в определен момент от живота си.

След тях се нареждат тези, които редовно прекаляват с алкохола - 17% са признали, че много често изпитват тъга, отегчение и апатия.

Най-нисък е процентът на хората, които ежедневно пият по 1-2 алкохолни напитки- едва 13%.

Според проф. Джордж Коб, директор на Националния институт за злоупотреба с алкохол, депресивните състояния при пияниците се дължат на нарушения в мозъка, предизвикани от прекомерната злоупотреба с него.

Колкото до хората, които не близват алкохол, те често се оплакват от лошо настроение и депресивни мисли, а социалният им живот е много ограничен.

От друга страна, редовно пиещите са склонни да изпитват повече позитивни емоции, тъй като са по-социално активни заради честите им събирания с приятели по барове.

Коментари

Задължително поле