Езикът на низките страсти

Снимка: БНТ
Орлин Горанов не е виновен за неуспеха, просто предаването е със слаба интрига, няма драматургично развитие.

Каква жалка картинка сме ние като общество в момента, когато имаме историческия шанс да се измъкнем от тинята и да излезем на чистия път на нормалното развитие на европейска държава!

Някакви управници умуват как да забранят на големите ученици от двата пола да общуват, без да свалят маските в училище. И как по-малките да не ядат чипс от общи пликове. Други умници от полицията, натоварени със задачата да компрометират протестиращите, размахват швейцарско ножче, което открили в един младеж, вадят от друг „терорист“ воден пистолет. Забравиха да посочат отново поливната система пред досегашния парламент, която служела за саботаж, както разкриха неотдавна.

Преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП така шокира тези, които от месеци опяваха „отиващата си“ лява партия, че свалиха нивото на словесното си „майсторство“ до неприкрита злоба: „Нинова печели само с половината гласове“, „Социалистите избраха Нинова, за да спестят секса си“. Храбра водеща влиза в ролята на Раймонда Диен, която иска да спре влака на опозицията, като демонстрира заядлив и груб тон срещу спечелилия важна победа неин лидер. „ГЕРБ никога няма да бъде надминат от БСП!“, прогнозира известен политически „оракул“, ден след неговата изява социологията отчете, че това се случи, което моя милост прогнозира отдавна. Е, да, управляващата партия падала, но опозицията не качвала, не се предават пазителите на крепостта.

Къде в цялата тази вълна от посредственост да обърнеш внимание и на собствената си грешна прогноза, че очакваш успех на Орлин Горанов в новото шоу по БНТ. Но Орлин не е виновен за неуспеха, просто предаването е със слаба интрига, няма драматургично развитие. И отгоре на всичко е на гърба на новините по другите национални телевизии!

Да разделиш Рачков и Зуека като партньори по НОВА е абсурдно решение. Те са най-добрите, те правят шоуто. Ако това е истина, тогава защо продуцентът не се появи на сцената, както обича да прави, и да обясни причината. И да се извини между другото заради 5-минутната загуба на звука по време на изпълнението на Николина Чакърдъкова.

А сега е времето, когато се формира близкото бъдеще. След консолидацията в БСП, която става водеща политическа сила, редът е на „Демократична България“. Впрочем, тя вече е на сцената и претендира за главната роля. Още през юли, след като Христо Иванов дебаркира с гумената си лодка, написах в тази рубрика, че либералната десница изоставя своите претенции, че всичко ще u се случи от само себе си, защото са „умни и красиви“. Цитирам написаното: „Убеден съм, че не само ще влязат в новия парламент, но ще играят и важна роля. Властите се опитаха да иронизират акцията на Христо Иванов, но въобще не оцениха, че той нанесе удар на статуквото“.

Днес вече където и да отворя мрежата, той винаги говори някъде. Говори убедително, с патос. Сочи какви трябва да са истинските цели в борбата с корупцията, какво трябва да се направи сега. Прави впечатление, че навсякъде повторя многократно- ние знаем какво трябва да се направи, ние знаем каква политика трябва да се следва. За да завърши категорично: другите политически сили, с които ще си партнираме, трябва да формират своята политика съобразно нашата линия.

Това е малко прекалено самочувствие. Ако има някакво доказателство, че той и неговите хора знаят какво трябва да се направи, то е, че те са били в правителството на Бойко Борисов. Че това им носи горчив опит, няма никакво съмнение. Но преди да поставя изискване пред бъдещите си партньори, той трябва да даде уверения, че никога и при никакви обстоятелства няма да управлява отново заедно с ГЕРБ. Готов ли е за това?

Коментари

Задължително поле