Екатерина Захариева: България разчита на Азербайджан за постигане на диверсификация на газовите доставки

България много разчита на Азербайджан за постигане на диверсификация на газовите доставки, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров.

Захариева посочи, че през 2020 г., когато бъде завършена връзката между интерконектора България - Гърция, ще имаме възможност да внасяме газ, както имаме подписан договор с Азербайджан, по южния газов коридор. Двамата са обсъдили и идеята, дискутирана по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Баку, за възможности за инвестиции на азербайджанската компания СОКАР в газификацията на българските домове.

Надяваме се да се придвижи тази идея напред, коментира тя. Захариева уточни, че в момента СОКАР извършва прединвестиционно проучване, което съвсем скоро трябва да приключи.

Днес се е провело първото заседание на комисията за стратегически диалог, която се председателства от двамата министри на външните работи. Обсъдени са много конкретни проекти, свързани с икономиката, енергетиката и транспорта.

Двамата са отбелязали, че търговията между двете страни отбелязва ръст. За България и за Азербайджан е много важно споразумението за стратегическо партньорство ЕС-Азербайджан да приключи във възможно най-кратък срок, преди изборите за европарламент, отбеляза Захариева.

Министър Мамедяров заяви, че двустранните отношения между двете страни са печеливши както за България, така и за Азербайджан. Той отбеляза важността на посещението на премиера Бойко Борисов в Азербайджан и на подписаните документи там. Смятам, че единството между България и Азербайджан е много силно и "България ни разбира много по-добре, отколкото който и да е друг наш партньор", коментира той. Мамедяров посочи и важността на дискусиите за енергетиката. Надяваме се в началото на 2020 г. азербайджанският газ да достигне България, посочи министърът.

Като други области на сътрудничество той отбеляза туризмът и образованието. Днес беше подписан и меморандум за разбирателство и сътрудничество в между двете министерства на образованието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България