Екатерина Захариева: Българският народ многократно е изразявал благодарността си към Русия и я чувства

Снимка: Архив

Благодарността се дава, тя не се изисква. Това е чувство, което няма как да се изисква, още по-малко с такъв тон. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод изказванията на руския патриарх Кирил при посещението в България по БНТ.

„Българският народ многократно е изразявал благодарността си и я чувства. Такъв тон е меко казано неуместен“, заяви тя.

"Ние не сме дали малко на Русия - дали сме им азбуката, а не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да не се благодари на други държави", коментира външният министър.

„Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон, в която и да е българска институция. Мисля, че е задължително, както винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим на хилядите жертви, дадени от други държави“, посочи министърът. „Да изказваш и чувстваш благодарност не бива, не е редно и е погрешно да бъде причина за такъв тон“, каза още Екатерина Захариева.

Тя коментира и думите на турския президент Реджеп Ердпган, който заяви, че кърджали е част от душевните граници на Турция, като каза, че подобен тон не е конструктивен.

"Ердоган изброи много балкански държави, не само Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Границите са се местели, на Балканите особено интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива каквито се. Не мисля, че такава реторика е много конструктивна. По добре е да се въздържаме от такива нещо", каза Захариева.

Коментари

Задължително поле