Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Екатерина Захариева – Вице трети сезон

Снимка: Архив

Тя е диалогична и изключително ангажирана с работата си. Позициите й са категорични, но не допуска едностранчивост. Дава да се разбере, че всяка монета има две страни. След редица преходи между сериозни постове в държавното управление Екатерина Захариева показа силата на духа си, когато в края на 2015 г. оглави правосъдното министерство в съдбоносно за съдебната власт време.

Eкатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик. Завършила е местната Eзикова гимназия „Бертолт Брехт“, а по-късно висше образование – магистър по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Началото на юридическата й кариера датира от 2001 г. Работи две години като адвокат. През 2003 г., е назначена за юрисконсулт в Министерството на околната среда и водите. През 2007 г. екоминистерът Джевдет Чакъров я прави директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ – пост, който заема до края на мандата на тройната коалиция.

Политическата кариера на Екатерина Захариева започва през август 2009 г. като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството при министър Росен Плевнелиев. След като Плевнелиев става президент, на 23 януари 2012 г. той я назначава за главен секретар на администрацията си. Тя остава на поста до март 2013 г., когато е назначена от президента за вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Марин Райков. След като Пламен Орешарски съставя правителство, Захариева се връща в президентската администрация – на 29 май 2013 г. тя е началник на кабинета на президента. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки.

След поредицата от важни и отговорни постове в кариерата й Екатерина Захариева стоически понесе и резултата от неуспехите на провалилия се правосъден министър Христо Иванов. На 18 декември 2015 г. е назначена от 43-тото народно събрание за негов наследник по спешност. Мандатът й започна с част от приетите поправки в конституцията, предвиждащи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), избора на членовете му с квалифицирано мнозинство и възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд.
В следващите месеци новата министърка успешно редактира проектите на Иванов за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). След разпускането на втория кабинет „Борисов“ тя завеща на последователите си проекти за поправки в НПК, ГПК, Семейния кодекс, Закона за изпълнение на наказанията и др. Внесен бе и пакет от поправки, уреждащ детското правосъдие, но всички те все още не са приети окончателно.

От 4 май 2017 г. Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи. „Чувствам се по-подготвена, отколкото като станах министър на правосъдието. Причината е, че като шеф на кабинета на президента Плевнелиев всички срещи за външната политика са минавали през мен“, заяви министър Захариева по отношение на новия си пост. Тя е мотивирана и позитивна в очакванията си, като акцент в работата й се очаква да бъде посещение у нас на световни ръководители. Най-много ще се радва да дойдат Жан-Клод Юнкер и Ангела Меркел.

Въпреки новите си отговорности Екатерина Захариева няма да се отдалечи от съдебната реформа, тъй като като вицепремиер ще отговаря за нея. Като антидот срещу стреса Екатерина Захариева използва спорта и времето прекарано със съпруга си – архитекта Ангел Захариев. Двамата се женят на 11 август 2006 г. и след повече от 10 г. тя обича половинката си както в първия ден. Министърката често тича по 7-8 км в парк остров „Свобода” на р. Марица. Тя обича да катери планини, да кара ски, да пътува и използва всяка свободна минута, за да се отдава на хобитата си.

Наградена е и от Съюза на юристите в България

На 18 април 2017 г. Екатерина Захариева бе отличена с почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Тя бе сред 11 юристи, който бяха наградени за принос към правосъдието. „Трогнах се, когато ми се обадиха. Приемам почетния знак като признание за добре свършена работа през миналата година от мен и моя екип в Министерството на правосъдието. Ще се боря да продължим с реализацията на съдебната реформа, защото реформа не се прави само със стратегии“, коментира наградата си министър Захариева в социалните мрежи.

За нея

Иска да види възхита в очите на света

Екатерина Захариева е родена във втората декада на Лъв, който я тласка към непрекъсната показност на собствените качества, към възвеличаване на егото. Не би приела и най-добре платената работа, ако не е престижна. Винаги на първо място е стремежът да стигне върха и да види възхитата в очите на света. Способна е на огнени чувства, но е изпълнена и с желание за помощ и подкрепа, стига да е в нейните възможности.

Светлана Тилкова-Алена, астролог

 

С качествата й ще имаме реформа на висока скорост
Сигурен съм, че с качествата, които притежава г-жа Захариева, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България. Ако не придвижим още по-напред реформата в правосъдието, няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем.

Росен Плевнелиев, президент на Република България (22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.)

 

Стреми се да внесе баланс
Уважавам г-жа Екатерина Захариева. Като правосъден министър тя продължи реформите и реализира приетите с измененията на ЗСВ промени. Като председателстващ заседанията на ВСС винаги е изразявала своето мнение и е допринасяла да се види още една гледна точка по въпросите, които обсъждаме. Винаги се стремеше да внесе баланс за постигане на най-правилното решение.

Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. абе кат съветничка на олихофрена плевнелиев се видя, че и на малкия пръст на нери терзиева не може да стъпи.

  2. Тази ще се подчини на диктатора Ердоган,и Бойко пак ще бъде гълъба на руския диктатор.

    Balgarıq е в грешна посока по темата Турция,трябва да обръщаме гръб на Турция,за нас Европа ни стига

  3. По-добре е засега да помълчи, сгреши още с първите си интервюта, показа се неубедителна и неподготвена. Хубаво е да се пускат такива сияйни статии за нея, хората може да повярват.

  4. Пълна ОТВРАТ. И много палъва

  5. Регионално развитие, съдебна система, външна политика… Че тя разбира от всичко! Остава при първия ремонт на кабинета бойко да я направи министър на спорта и зам. министър-председател с ресор образованието, културата и духовното израстване 🙂 А след година-две, при бойко-4 – министър на здравето, демографията в гробищните паркове, демек горите, тревите и въздуха с водите и… пенсиите 🙂

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.