На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Екатерина Захариева: Докладът на ЕК не само не ни успокоява, но ни мотивира още повече

Екатерина Захариева

В доклада на Европейската комисия се констатира, че през последните 12 месеца България е продължила с усилията да изпълни препоръките. Комисията счита, че три от тях вече са изпълнени – за независимостта на съдебната власт, правната рамка и организираната престъпност. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет по повод констатациите в мониторинговия доклад за напредъка на страната ни, който ЕК публикува днес.

„Необходимо е продължаването на мониторинга по останалите три, от общо 6 препоръки. Но ЕК констатира значителен напредък по отношение на показателите, които все още не са затворени“, допълни вицепремиерът.

Еврокомисията счита, че ако България продължи с тези темпове, ще може да приключи механизма до края на мандата на настоящата комисия, подчерта Захариева.

Препоръчва се да продължи приемането на всеобхватно антикорупционно законодателство. Също така, трябва с по-бързи темпове да продължи налагането на т.нар. съдебна карта за разпределението на делата, каза още тя.

Вицепремиерът изтъкна, че страната ни получава позитивни оценки, свързани с препоръките по опазването на границата и обществените поръчки. „Там заключенията също са, че България е постигнала значителен напредък. Отчита се позитивно и работата на новия Висш съдебен съвет, каза Екатерина Захариева.

„Този доклад не само не си успокоява, но ни мотивира още по-силно да продължим работата по реформата в съдебната система“, коментира вицепремиерът. „Всяка година мониторинговите доклади се анализират и се използват за политически цели“, добави тя. „Призовавам всички институции и партии да работим заедно. Това е призив и към президентската институция“, каза още Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос.

thumb7_dsc_2278

Вътрешният министър Младен Маринов на свой ред коментира, че МВР е получило позитивна оценка за борбата с организираната престъпност. „Това е резултат от усилия, които са полагани съвместно с прокуратурата и по-специално със Специализираната прокуратура, в продължение на години“, каза той. „Оценката е резултат и на доверието, което сме изградили с партньорските служби“, добави вътрешният министър.

„Тези оценки ни карат да бъде още по отноворни и да продължим работата по тези показатели. На първо място работим за сигурността на българските граждани“, подчерта вътрешният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. хм. каква всъщност е разликата в сравнение с миналата година?
    всъщност при една тотална диктатура въобще няма да има никакви проблеми.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.