Екатерина Захариева: ЕС е единен за ядреното споразумение с Иран

Снимка: Архив

По отношение на ядреното споразумение с Иран сме доста единни в ЕС, като се надяваме и САЩ да преосмислят решението си. Тази сделка за нас е важна, но това не означава, че не трябва да надграждаме отношенията си и да не водим разговори за балистичната си програма. Това каза външният ни министър Екатерина Захариева по БНТ.

"Тази сделка, колкото и да мислим, че има какво да се надгражда, е най-доброто, което може да бъде постигнато до момента за ядрената част. Не можем да се откажем от нещо, без да имаме нещо друго насреща. Особено когато имаме информация от наблюдаващите органи, че Иран изпълнява споразумението по отношение на ядреното разоръжаване", посочи Екатерина Захариева.

Тя отбеляза, че е много важно да се защити европейския бизнес, но и че има много по-глобална цел. "Цената от разпадане на сделката с Иран е основно по отношение на бизнеса, не случайно лидерите на ЕС постоянно говорят за това как трябва да се защитят интересите на европейския бизнес. Но целта е много по-глобална, това го каза и Доналд Туск. Основната цел е стабилността в региона и желанието на ЕС да няма ядрено оръжие там. Така че лидерите поеха гаранции, че ще гарантират стабилността на бизнеса там", каза вътрешният министър.

По отношение на търговските отношения със САЩ първият призив беше "ние не желаем търговска война". Искаме преговори и разговори, но няма как да ги водим под заплаха за удължаване всеки един месец, обясни Захариева. Според нея трябва да се махнат тези ограничения, за да започнем преговорите в нормална обстановка: "Никой не иска търговска война, никой не желае, но когато имаш такива условия от другата страна, нямам как да не се защитят интересите на европейския бизнес, коментира външният ни министър".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика