Екзотичната красавица на златните момичета

Като треньор на националния отбор на Холандия, 1986.

Световната шампионка и създателката на шампионки Деспа Кателиева на 70

Цялата федерация по художествена гимнастика отбеляза юбилея

Просълзяваме се от вълнение, когато златните ни момичета се изкачат на почетната стълбица, под звуците на химна и на фона на флага. Застиваме от изумление, когато ансамбълът сякаш рисува картини с виртуозното си изящество. Кой стои зад това съвършенство?

Илиана Раева и хората от Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) са решили да отбелязват всеки юбилей на дамите, оставили най-ярка следа в този спорт. На 27 ноември в хотелския комплекс “Царско село” се събра цялата плеяда златни момичета, бивши и настоящи, за да отбележи 70-ия рожден ден на Деспа Кателиева - първата световна шампионка в ансамбъла и самата тя изковала много световни шампионки през годините.

“Може ли да не й казвате за тази статия? Да я изненадаме, като разкажем за нея?” - помоли Юлия Мумджиева, едно от златните момичета и сред основните организатори на тържеството. На него присъстваха цялата федерация начело с председателя й Илиана Раева, състезателките - жени и девойки, всички треньори и целият екип от доктори и масажисти на националния отбор. Юбилярката получи грамота и почетен плакет. Девойките от ансамбъла бяха подготвили специален танц, като накрая изписаха с букви “Деспа”. Подариха й албум със снимки и златно колие с диаманти и топази. Съпругът на юбилярката Стоян, синът й Антон, снахата и 11-годишната й внучка Рая едва смогнаха да съберат цветята и подаръците, с които беше обсипана дамата.

“Името на Деспа е със специален блясък в историята на красивия ни спорт, - каза в словото си Илиана Раева. - Тя е двукратна световна шампионка с ансамбъла от първото поколение, наречено “Златните момичета” на България. Тя е треньор на ансамбъл световни шампионки, блестящ администратор към БФХГ дълги години и генерален секретар. Положи сериозните основи на художествената ни гимнастика и е уважаван специалист в Холандия, Норвегия и Египет и в целия свят. Тя е дългогодишен съдия на България, а днес е директор на националните отбори.”

“Деспа е прям човек, безразлична е към хвалебствията - сподели по-късно пред “Труд” Раева. - Липсват й всякакво кокетство и дипломатичност. Умът й е бръснач. Познавам я от дете. Гледала съм изящната й игра. Деспа беше екзотичната красавица на българската гимнастика. Бях 9-годишна състезателка, когато Деспа се отказа от кариерата си и получих честта да ми подари на бенефиса си своето трико. Тогава традициите бяха такива. Всяка голяма шампионка, която се отказваше, подаряваше трикото си на някоя малка гимнастичка, за да тръгне тя по нейния път. Полетях от щастие в препълнената зала, защото до този момент не знаех, че аз съм нейната избраница...”

“Деспа е с любимата си гимнастика до днес, в тежки и в слънчеви дни за спорта ни, с прямотата си и безрезервната си подкрепа”, каза още Раева, която работи в тандем с Кателиева.

Богдана Тодорова е от първия ни ансамбъл, в който заедно с Деспа стават световни шампионки в далечната 1969 година, когато във Варна се провежда първото световно първенство по художествена гимнастика. Двете са заедно от първите дни на Деспа в София, когато тя идва да тренира от родния си град Варна. “Живеехме си като сестрички, спяхме в една стая, мама ни хранеше, ходехме заедно на тренировки - спомня си Богдана. Двете тренират в клуб “Левски”, в баскетболната зала, тъй като тогава още не е готова залата за художествена гимнастика. “Деспа беше слабичка, фина, а на мен всичко ми се лепеше и вечно ме глобяваха за килограмите” смее се Богдана. Тя още помни датата 27 септември 1969-а, когато двете с Деспа стават световни шампионки във Варна. Деспа печели и втора световна титла на следващото първенство в Куба, където Богдана е резерва заради травма.

“Деспа е умен човек, дипломатична, по-умерена, тактична. Умеше да общува с хората, което й помогна много в кариерата. Неслучайно до ден днешен е в гимнастиката. Тя единствена от ансамбъла ни остана в нашите среди, а аз следвах право и станах адвокат. Докато се омъжи, живееше при нас. Между другото, мъжът й Стоян беше в нашата компания, на един купон се запозна с него”, каза Богдана.

Деспа Кателиева завършва НСА. Двукратната световна шампионка е помощник-треньор и треньор на националния отбор - ансамбъл от 1978 до 1984 г. Възпитаничките й прославят България: злато на европейското в Мадрид (1978) и Амстердам (1980), на световните първенства в Мюнхен (1981) и Страсбург (1983), на европейското във Виена (1984 г.). Треньор е на националния отбор на Холандия (1986 - 1988), Египет (1991) и Норвегия (1994 - 1999 г.) и уважаван съдия международна категория.

Камелия Игнатова е възпитаничка на Кателиева и става световна шампионка с ансамбъла през 1981 г. Тогава Деспа е помощник-треньор на Златка Пърлева. “Тя е личност, в чието присъствие винаги трябва да си във форма - каза пред “Труд” Камелия. - Ако успееш да не се засегнеш лично от нещо казано, впоследствие разбираш, че е права. В годините и по стечение на обстоятелствата присъства в моя живот както в спортен, така и в личен план. Била ми е треньорка, кума, колега в БФХГ, заедно сме съдийствали.”

Красимира Филипова е от поколението на Деспа Кателиева. Била е успоредно помощник-треньор на индивидуалните състезателки, докато Кателиева е била с ансамбъла. “Беше близка с момичетата си - спомня си тя - те споделяха с нея. Умееше да ги предразполага. Сред хората, които носеха успеха на националния ни отбор, нямаше нито един чиновник, всички бяхме напълно отдадени на работата си. Такава беше и Кателиева.”

Коментари

Задължително поле