Еколозите „за” втори лифт в Банско (обзор)

Природозащитниците нямали аргументи по време на кръглата маса в МС

Предагат промяна в концесията и плана за управление на НП „Пирин”

Еколози, политици, общинари – никой не е против изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната над зимния курорт Банско. Това се разбра след кръгла маса, провела се в сградата на Министерския съвет. Обсъждането бе организирано от вицепремиера Валери Симеонов по повод предложението на кмета на Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по частично изменение на действащия План за управление на Национален парк “Пирин”.

По време на кръглата маса бе обсъден и проектът за даване на съгласие за допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за “Ски зона с център град Банско”. След дискусията, в която се включиха и представители на природозащитните организации, които от години протестират срещу изграждането на втората кабинка, Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите дадоха брифинг в МС.

“Изрично цитирам Андрей Ковачев (част от коалицията “За да остане природа в България – б.а.), който каза, че не е против втори кабинков лифт”, обяви Симеонов.

“На срещата имаше широко застъпено представителство на научните среди и екологичните организации. Бяха разгледани двата въпроса, включени в дневния ред – за промяната на концесионния договор между държавата и ползвателя (на ски зоната – б.а.), както и промяната на Действащия план на национален парк “Пирин за, която евентуално да бъде приета от Министерския съвет”, обясни вицепремиерът. Той добави, че били изказани притеснения от неправителствени организации, които поставили редица въпроси пред общината и концесионера – за демографията, икономиката, безработицата. На тях местната управа и “Юлен” АД трябвало да отговорят в едноседмичен срок писмено, въпреки че по време на дискусията всичко било разяснено. “Действащият концесионен договор не отговаря на днешната реалност”, зави екологичният министър Нено Димов.

Относно плана за управление на Национален парк “Пирин” Димов каза, че старият план е изтекъл отдавна, но действа още заради съдебни процедури срещу новия. За бъдещите промени, дискутирани на кръглата маса, министърът обясни, че става въпрос само за разрешаване на изграждане на ски съоръжения и ски инфраструктура.

 

Вицепремиерът:

Нямаше никакви екологични доводи

“Няма да има никакво строителство на нови хотели. Всъщност имаше един единствен въпрос, свързан с екологията, като той беше, дали с изсичането на дървета няма да се влоши ситуацията при евентуални силни валежи. Всичко друго не бе свързано с екологични притеснения. Добрата новина е, че абсолютно всички присъстващи се обединиха около тезата, че по никакъв начин не трябва да се продължава с големите струпвания при сега съществуващия кабинков лифт и че това е много сериозен проблем, на който трябва да се намери решение”, каза още Симеонов. И разясни, че не е имало никакви екологични доводи по време на кръглата маса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България