Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Еколозите са без еко аргументи срещу втория лифт Зелени партийци критикуват община Банско за градоустройствени решения – без да са се явили на местните избори

Банскалии пак се вдигнаха на протест. Осем години обещания от всички политически партии – осем години лъжи. Кметът Икономов този път е съгласен на компромис – ще се опита да направи втория лифт в рамките на старите граници на ски зоната, без да излиза на сантиметър. Но Зелените отново са против. Защо – и самите те не знаят. Интересното този път е, че са против без екологични аргументи – просто на инат.
Гастролът на зелените партийци и грантаджии в понеделнишките сутрешни блокове беше осъществен от Петко Ковачев и Андрей Ковачев. Първият застана срещу кмета на Банско по Нова Телевизия, а на вторият беше даден картбланш от бТВ да говори без алтернативно мнение.

И двамата, обаче, не дадоха нито един екологичен аргумент срещу предложеното от кмета на Банско – а именно, вече действащият план за управление на Пирин да се промени, така че да позволи единствено предложение за инвестиционно намерение в рамките на съществуващата ски зона. От еколозите дойдоха възражения, касаещи визията за развиване на общия устройствен план на Банско (който по закон не включва парк Пирин и ски зоната), касаещи динамиката на местната икономика и цените на недвижимостите, касаещи партийните и лични пристрастия на спорещите, и какво ли още не. Всичко друго, но не и екология.Петко Ковачев дори се отрече от екологичния диспут в прав текст, в студиото на Нова той заяви:
„В момента имаме икономически проблем, а не екологичен.“

И тук идва да се запитаме – защо медиите продължават да канят тези природозащитници по теми, които не касаят природозащитата? По темите за градоустройство, компетентно мнение ще дадат архитектите. По темите за икономика и предприемачество, компетентно мнение ще дадат икономистите и финансистите. По темите за политическата разстановка на партийните сили, компетентно мнение ще дадат политолозите. Ако ли пък темата е политическа визия как да се развива зимният курорт, то компетентното и демократично мнение е на спечелилите демократични избори – ПП Зелените дори не са се явили на последните в Банско.
Българският народ е измислил прекрасната поговорка „всяка жаба да си знае гьола“. Еколозите трябва да се занимават с екология. Вече е ясно, че втори лифт в съществуващата ски зона не представлява екологичен проблем. Следователно, тема екология трябва да се затвори и да се вземе политическо решение без недомлъвки и димни завеси.

А именно, ще уважи ли централната власт правата на местните хора и икономическата логика да се развива туризъм в интерес на обществото или пък политическата воля ще обслужи чужди интереси като замразява зимния туризъм в цялата страна?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Без аргументи са наистина, но въпреки това спират всякакво движение напред, направо се чудя как успяват

  2. протестират срещу лифта, а нямат адекватен отговор защо – типично за тях

  3. За кои еколози става въпрос? За платената шайка, предвождана от Тома Белев и платена от Иво Прокопиев ли?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.