Експерти: Няма оцветяване и замърсяване на Тунджа в участъка с мъртвата риба

Експерти от РИОСВ-Стара Загора и Басейновата дирекция-Пловдив извършиха проверка по сигнала за мъртва риба в Тунджа в района между селата Крушаре и Глуфишево. В проверката са участвали и служители на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда в Стара Загора, както и на община Сливен - съобщиха от екоинспекцията. При обхождането на участъка експертите не са установили оцветяване на водите или източник на замърсяване. Констатирано е количество на мъртва риба, взета е проба от повърхностите води на реката за лабораторен анализ. Очакват се резултатите от тях.

По-рано в екоинспекцията е постъпила информация за мъртва риба от бракониерски риболов в Тунджа в участъка между сливенските села Самуилово и Крушаре, но при проверката сигналът не бил потвърден. На 14 юни отново била подадена информация за умряла риба в реката между Крушаре и Глуфишево - допълниха от екоинспекцията.

Рибари започнаха да намират умряла риба във водите на Тунджа от няколко години насам - съобщиха в сливенските села по поречието на Тунджа. Местните хора са убедени, че инцидентите са резултат от бракониерски улов. Те предполагат, че нарушителите влизат с лодки, използват от акумулатори, за да умъртвят рибата. Хората се възмущават, че заради една кофа с риба, бракониерите вандалски унищожават значително количество. Досега извършителите обаче остават неизвестни, няма наказани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони