Експерти от Израел и ВСУ учат деца как да се пазят от кибертормоз

Експерти по сигурността от Израел и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" влязоха в училищата във Варна, за да обучават децата по пилотния за България проект "Кибермагьосници". Той е разработен от университета и Черноморската академия за сигурност и се реализира с подкрепата на община Варна.

Курсът е основан на израелския опит и е адаптиран към местните потребности. Целта му е да предпази учениците от заплахите и кибертормоза в интернет, да ги научи как да реагират при проблем и да ползват сигурно и безопасно мрежата. "Обученията протичат при голям интерес от страна на децата, педагозите и директорите на учебните заведения. Дискутират се заплашителни съобщения и емоционалната вреда от интернет под различни форми", коментира проф. д-р Теодора Бакърджиева от ВСУ. Според нея проектът е важен и навременен, предвид скорошния случай с пловдивския ученик, вербуван от "Ислямска държава".

"Децата са една от най-уязвимите групи в интернет", каза експертът по национална сигурност от Израел Владимир Бронфенбренер. Той допълни, че в страната му е създадена много добра система за сигурност, която вече се прилага и в европейските държави. В рамките на обучението училищата получават специално подготвени по проекта материали, с които ще бъдат запознати и родителите.

Коментари

Задължително поле