Експертни комисии започват оценки на щетите за земеделието от пожарите

По разпореждане на служебния министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено положение. Обходите ще се извършват при първа възможност, след нормализиране на обстановката, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

По линия на "де минимис" стопаните могат да бъдат обезщетени за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро.

От МЗХ припомнят, че стопаните в районите с обявено бедствено положение заради пожари, трябва да подадат декларация за наличие на форсмажорни обстоятелства в областните структури на Държавен фонд "Земеделие" и Общинските служби "Земеделие" в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика