Светлите коледни и новогодишни празници като че ли са единственият отрязък от годината, в който ни остава време да се видим с хората, които обичаме, да си отдъхнем от забързаното ежедневие, да споделим успехите, неволите, храната и виното. Увлечени в празнуването на тази споделеност често, дори прекалено често се случва да си платим по един не особено приятен начин: с болки, неразположение, дори влошаване на здравето. Заради това, че не можем да контролираме апетита си и поведението си така, че да празнуваме без да преяждаме и препиваме. За съжаление голяма част от традиционните активности по време на празниците ни водят точно в тази посока. Нека си признаем: колкото и да се забавляваме около отрупаните трапези, едно гласче вътре в нас упорито нашепва: "Хапвай. Пийвай. Ще те видя как ще се чувстваш и изглежаш след празниците!". И естествено, след празниците не изглеждаме и не се чувстваме добре. Следват ограничения, самонаказване, вина… И нереалистични очакавания от вълшебни диети, изразени със заканата "от Нова година съм друг човек!".
Ако наистина искате да станете нов човек, защо не от днес? По отношение на храненето не е трудно. Никак даже. Не искам да развалям празниците на никого, нито пък да се изправям срещу традициите. Просто не вярвам в устойчивия резултат от „революциите“ в храненето. Вярвам, че промяната започва с малки стъпки, но умно и с убеждение. Вярвам, че има начин да моделираме така поведението си, че да се впишем по-лесно в традиционните празнични активности, но намалявайки до минимум ефекта от преяждането (съчетано с ниска физическа активност). Тези малки трикове, които ще ви предложа, са изпробвани. И повярвайте ми, прилагани редовно водят до големи резултати! Ето някои от тях:
1. Увеличете обема на салатите. Знам, че звучи елементарно и банално, но действа! Човешкия стомах, дори и да има свойството да се разтяга, има лимит. Запълнен основно с нискокалорични храни, богати на фибри и влага, каквито са салатите, ще има по-малко място за тежки и мазни преработени храни, които често дори и не водят до чувство на ситост и преяждането с тях е в кърпа вързано.
2. Намалете количеството на мазнините от бутилка и пакетче. Подправянето на салатите и основните ястия може лесно да стане и с ядкови майонези и сосове, със смилане или просто добавяне на семена. Често е и по-вкусно! Просто блендирайте сусамов тахан или ядки с лимонов сок, вода и любимите подправки. Този вкусен и гъст сос е универсален. Става за основа на руска салата или снежанка, може да се добавя като дресинг към картофена или салата от кореноплодни... Въпрос на въображение.
3. Опитайте да се храните по-бавно и да дъвчете добре! Гарантирам 100% успеваемост. Случвало ли ви се е да почувствате тежест много след като вече сте приключили с храненето. Това е така, защото от лакомия или бързане сте вкарали огромно количество храна като обем и/или калории в стомаха за кратко време. И тялото ви не е успяло да реагира, отделяйки вещества, които създават чувство за ситост. Тук отново се връщаме към нерафинираните храни от растителен произход. Плодове, зеленчуци, зърнени, бобови, семена и ядки - те всички изискват хубаво сдъвкване. Храненето по естествен начин се забавя. Още една причина смело да ги включите в празничното си меню.
4. Разтоварвайте се. Тук не говоря непременно за гладуване. Прекалили сте с удоволствията предишната вечер? Нищо не ви пречи да останете на плодове до обяд, а защо не и до вечеря. Така стомаха, черният дроб, отделителните органи и най-общо казано ензимната ви система ще си починат. Намирам популярния израз "клин клин избива" за доста зловещ, що се отнася до нашето здраве, особено в подобни ситуации, и особено когато се отнася до алкохол.
5. Не забравяйте основната причина да сте на трапезата – общуването с любимите ви хора. Споделете вкусните здравословни блюда без да ги коментирате и без ги наричате диетични. Тези думи станаха доста банални и дразнещи за мнозина и често отприщват излишни спорове. Запомнете: всички се хранят с охота, щом е вкусно и на повечето не им пука какво съдържа храната! Никой и никъде не е казал, че здравословната храна не може да бъде вкусна!
Искам да искрено да ви пожелая прекрасни и незабравими празници, изпълнени с топлина и обич! Бъдете здрави и се наслаждавайте не само на Коледа и Нова Година, но и на 1,2,3,4 януари… Всеки един ден е прекрасен, когато си знаем мярката и сме здрави!
Рецепта за веган руска салата
продукти:
1 кг картофи – варени или на пара
250 г моркови -варени или на пара
250 г сварен грах
250 г кисели краставички
250 г варена царевица (по желание)
продукти за 400 г веган майонеза:
200 г вода
200 г слънчогледови семки
1 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. горчица
1 ч.л. хранителна мая
фина морска сол
Всичко се блендира до гладка смес и се прибавя към останалите продукти, картофите и морковите се нарязват на кубчета.
Визитка
Веселин Станков е бакалавър еколог, завършил Биологическия факултет към СУ. Експерт по здравословно хранене на растителна основа, лектор-консултант в Клиника “Д-р Емилова”.
Основател на иновативен проект за приготвяне и доставка на храна за столицата, съдържаща само непреработени и нерафинирани суровини от растителен произход.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш