Експерт: Модерните белтъчни диети са опасни за бъбреците

Широко рекламираните от фитнес инструктори белтъчни диети са опасни за бъбреците. Това съобщи във Варна националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

Прекомерната консумация на месо е рискова не само за подрастващите, но и за възрастните, тъй като бъбреците се претоварват и умират нефрони, които не могат да се възстановят.

"Лошото е, че никой не казва на младежите, че този тип популярно хранене може да доведе до увреждания на по-късна възраст", коментира доц. Буева.

Според нея бъбречното здраве на българите е застрашено още от прекомерната употреба на сол и наднорменото тегло. При децата като рисков фактор за развитие на хронични бъбречни заболявания експертът посочи вродените аномалии на отделителната система и повишения белтък в урината. Затова е добре родителите на деца над 7 г. да ги водят на профилактичен преглед поне веднъж годишно, посъветва доц. Буева.

Тя апелира Световният бъбречен ден - 14 март, да се отбелязва и в гимназиите, за да могат по-големите ученици да се запознават с рисковете за здравето си. Един от тях е околната среда и по-специално пластмасите, посочи доц. Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация. По думите му близо 15% от хората с болни бъбреци у нас не знаят, че имат проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве