Експерт от НАП е задържан с 15 хил. лв. подкуп

Двама от отдел "Ревизии" изнудвали управител на фирма, на която били открили недекларирана печалба

Експерт в отдел "Ревизии" на НАП е бил задържан с подкуп от 15 хил. лв. вчера, което било първи транш от поискан рушвет в общ размер на 45 хил. лв. Той е бил арестуван в момента на получаване на подкупа, съобщиха ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Екип от двама служители на НАП извършили ревизия на търговско дружество, в началото на ноември се свързали с управителя и провели среща с него в центъра на София. След това тримата посетили лоби бар на столичен хотел. Там управителят бил уведомен, че данъчните установили недекларирани печалби в размер на 800 хил. лв.

Последвала втора среща, в която започнали предупрежденията, че несъответствието е в голям размер и може да доведе до проверка в ДАНС. Тогава започнали преговорите, като служителите от НАП предложили на управителя да съставят ревизионен акт за около 16-20 хил. лв. и поискали 45 хил. лв. подкуп. Обяснили даже, че са направили отстъпка, тъй като по принцип вземали по 8%, в случая поискали 4%. Започнал пазарлък и уговорки дали може да има още отстъпки и дали парите могат да бъдат платени на 2-3 транша.

Вчера била проведена среща между управителя и единия от служителите на НАП, който бил в отпуск и не му било удобно да пътува до София, затова поискал да се видят в Панчарево. След това в центъра на София управителят предал първия от трите равни транша от 15 хил. лв. Вторият трябвало да бъде платен до края на декември, а последният - през януари.

От градска прокуратура съобщиха, че разполагат със заповед на изпълнителния директор на НАП от 2015 г., с която арестуваният служител бил отстранен от длъжност за това, че шофирал пиян. Не е ясно обаче кога е бил възстановен на поста.

Сигналът е бил подаден от управителя, който се свързал с ГДБОП и обяснил, че е изнудван. Пред антимафиотите той разказал, че му било обяснено, че счетоводството било добре водено, но несъответствието в парите се установило по сложна схема, която самият той не разбрал добре. Разследващите не отговориха еднозначно на въпроса дали действително е имало недекларирани печалби от 800 хил. лв. или това е било измислено от искащите подкуп.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на взелия подкуп служител на НАП, задържала го е за 72 часа и ще поиска постоянен арест. Още не е ясно дали по случая ще бъдат повдигнати обвинения и на другия данъчен.

В разследването са използвани всички видове СРС.

Коментари

Задължително поле