ЕК: Близо 3000 бойци на ИДИЛ се очаква да се завърнат в Европа

Между 1200 и 3000 европейци, които се бият на страната на "Ислямска държава" се очаква да се завърнат в Европа, след като през последните месеци терористичната организация е подложена на силен военен натиск в Ирак и Сирия. Част от тях дори вече са се завърнали, се казва в доклад на Европейската комисия, предаде БНТ.

Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) е създадена през 2011 г. от Европейската комисия с цел обмен на идеи, знания и опит в борбата с радикализацията и екстремизма. В последния си доклад мрежата предупреждава държавите членки на ЕС да се готвят за нарастващ брой завръщащи се бойци, които през последните години са се били за "Ислямска държава".

Според експертите между 2011 и 2016 година 42 000 чужденци от 120 държави са били част от "Ислямска държава". 5000 от тях идват от Европа, като страните с най-голям брой бойци в Сирия са Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Граждани на Австрия, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция също са се присъединили към терористичната организация.

Според доклада завръщащите се в Европа са две групи. Първите са заминали по хуманитарни причини, за да се бият срещу режима на Асад. Те са завръщат разочаровани и се особено опасни. За разлика от втората група - бойци, заминали по идеологически и религиозни причини. Експертите предупреждават, че именно те могат да нови организират терористични актове при завръщането си.

Експертите на Еврокомисията съветват властите да действат бързо и преценяват индивидуално доколко опасен е всеки завръщащ се от Сирия боец. Част от тях пътуват към Европа заедно с жените и децата си. Повечето от децата, родени пред последните години, в зоните на боевете нямат актове за раждане и документи за самоличност. Най-популярният път за връщане към Европа е през Турция.

Коментари

Задължително поле