Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

ЕК замрази еврофондове за образование (обзор)

Европейските фондове по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са пред спиране поради редица нередности, констатирани в проверка от представители на ЕК. Междинните плащания вече са спрени до отстраняване на проблемите, като остава рискът цялата програма да бъде прекратена.
Нередностите са установени по време на одит от 24 до 28 октомври, когато министър на образованието беше Меглена Кунева.
Това се съобщава в предупредително писмо, изпратено  до министерството на образованието.
Служебният министър проф. Николай Денков поиска оставката на Цветана Герджикова, отговаряща за международните образователни програми в МОН, до която е адресирано писмото, както и на главния секретар на министерството Красимир Вълчев и на ресорния зам.-министър Красимир Киряков.
Самият Денков също наблюдаваше въпросната европейска програма, която той разработва от 2012 г. и доведе до одобрение от Брюксел. След това отговаряше за нея и като зам.-министър. През април миналата година, скоро след като Кунева пое ръководството на МОН, тя му отне ресора и Денков подаде оставка.
„Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година“, каза служебният министър.
Европроверката е установила, че половината от операциите по програмата са с нарушения. Няма разлика между селекциониращи и проверяващи, липсва прозрачност и одит в оценката и подбора на проектите, както и конкуренция при избора на външни експерти.
В средата на седмицата служебният министър предупреди, че по програмата има сериозно забавяне и в началото на третата година са разплатени само 39 млн. лв., или 2,8% от бюджета на програмата.

 

Корнелия Нинова:

Застрашени са още европрограми

„Кой ще носи отговорността за спрените пари?” Този въпрос отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова към бившия премиер Бойко Борисов. Тя припомни, че от БСП са предупреждавали за опасността от замразяването на плащанията по оперативната програма за образование. Нинова предупреди, че има опасност да последва същото по ОП „Околна среда”, Програма за морско дело и рибарство, фонд „Вътрешна сигурност”, фонд „Убежище, миграция и интеграция”.

 

Меглена Кунева:

Становището на Брюксел е некоректно

Бившият министър на образованието Меглена Кунева отговори на думите на служебния министър Николай Денков, че има сериозни пропуски в управляването на програмата за наука и образование. В становището си Кунева казва, че е силно изненадана от некоректния прочит на писмото на Европейската комисия и опитите за прехвърляне на отговорност.

„Настоявам всякакви спекулации по темата за ОП НОИР да бъдат преустановени, защото от тях най-много губи системата на образованието и науката.“

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. И кой е най-големия губещ от създалото се положение??? Първо тези “еврофондове“ са си български пари, защото ние даваме на еско повече парета отколкото получаваме – плащаме си “членския внос“ и сега заради изпечени корумпета като кукунева, еско отказва да ни даде собствените намъчени парички:(((((

  2. Да видите колко са вредни еврейските и ционистките прасета във властта за България. Трябва ли да напомня за АЕЦКозлодуй и сума още други вреди на еврейския боклук ционистко прасе Мунева? Докато не бъдат прогонени евреите и не се върне ограничението да нямат право да заемат държавни постове за България няма спасение. България е просперирала в 20 век тогава когато на евреите им поставили ограничение, че и забранили всички техни тайни общества и организации.

    1. Гледайте последното интервю на Тодор Живков, там на въпрос кой го свали от власт той отговаря, че няколко еврея са г свалили.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.