На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Намериха засят канабис в двора на завод в Габрово Растения са открити и в друг имот на собственика, общото им тегло е 92 килограма

Виктор Орбан: Ако ЕНП бешe изключила Фидес, щеше да се превърне в партия с лява насоченост

Драми и сълзи ще нажежат до червено кухнята на Ада Кой ще се изправи срещу Чилева в битка за оставане в Hell’s Kitchen България

Митничари ще продават горива

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

Касови бележки за парите за чистене на входа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 март 2019

България без “Футболист №1“ на старта в квалификациите (ИНФОГРАФИКА)

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините 124 станаха случаите на морбили

Кабинетът одобри данък „градушка“ Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

ЕК замрази еврофондове за образование (обзор)

Европейските фондове по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са пред спиране поради редица нередности, констатирани в проверка от представители на ЕК. Междинните плащания вече са спрени до отстраняване на проблемите, като остава рискът цялата програма да бъде прекратена.
Нередностите са установени по време на одит от 24 до 28 октомври, когато министър на образованието беше Меглена Кунева.
Това се съобщава в предупредително писмо, изпратено  до министерството на образованието.
Служебният министър проф. Николай Денков поиска оставката на Цветана Герджикова, отговаряща за международните образователни програми в МОН, до която е адресирано писмото, както и на главния секретар на министерството Красимир Вълчев и на ресорния зам.-министър Красимир Киряков.
Самият Денков също наблюдаваше въпросната европейска програма, която той разработва от 2012 г. и доведе до одобрение от Брюксел. След това отговаряше за нея и като зам.-министър. През април миналата година, скоро след като Кунева пое ръководството на МОН, тя му отне ресора и Денков подаде оставка.
„Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година“, каза служебният министър.
Европроверката е установила, че половината от операциите по програмата са с нарушения. Няма разлика между селекциониращи и проверяващи, липсва прозрачност и одит в оценката и подбора на проектите, както и конкуренция при избора на външни експерти.
В средата на седмицата служебният министър предупреди, че по програмата има сериозно забавяне и в началото на третата година са разплатени само 39 млн. лв., или 2,8% от бюджета на програмата.

 

Корнелия Нинова:

Застрашени са още европрограми

„Кой ще носи отговорността за спрените пари?” Този въпрос отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова към бившия премиер Бойко Борисов. Тя припомни, че от БСП са предупреждавали за опасността от замразяването на плащанията по оперативната програма за образование. Нинова предупреди, че има опасност да последва същото по ОП „Околна среда”, Програма за морско дело и рибарство, фонд „Вътрешна сигурност”, фонд „Убежище, миграция и интеграция”.

 

Меглена Кунева:

Становището на Брюксел е некоректно

Бившият министър на образованието Меглена Кунева отговори на думите на служебния министър Николай Денков, че има сериозни пропуски в управляването на програмата за наука и образование. В становището си Кунева казва, че е силно изненадана от некоректния прочит на писмото на Европейската комисия и опитите за прехвърляне на отговорност.

„Настоявам всякакви спекулации по темата за ОП НОИР да бъдат преустановени, защото от тях най-много губи системата на образованието и науката.“

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. И кой е най-големия губещ от създалото се положение??? Първо тези “еврофондове“ са си български пари, защото ние даваме на еско повече парета отколкото получаваме – плащаме си “членския внос“ и сега заради изпечени корумпета като кукунева, еско отказва да ни даде собствените намъчени парички:(((((

  2. Да видите колко са вредни еврейските и ционистките прасета във властта за България. Трябва ли да напомня за АЕЦКозлодуй и сума още други вреди на еврейския боклук ционистко прасе Мунева? Докато не бъдат прогонени евреите и не се върне ограничението да нямат право да заемат държавни постове за България няма спасение. България е просперирала в 20 век тогава когато на евреите им поставили ограничение, че и забранили всички техни тайни общества и организации.

    1. Гледайте последното интервю на Тодор Живков, там на въпрос кой го свали от власт той отговаря, че няколко еврея са г свалили.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.