ЕК: Икономическият растеж в България се очаква да остане стабилен

Снимка: Архив

Икономическият растеж в България се очаква да остане стабилен, като брутният вътрешен продукт нарасне с 3.7% през 2018 и 3.5% през 2019 благодарение на силното вътрешно търсене. Това стана ясно при представянето на междинната икономическа прогноза за 2018-та година на Европейската комисия.

Очаква се инфлацията у нас да се повиши до 1.4% през 2018 и 1.5% през 2019 в резултат на увеличеното търсене и ръста на доходите.

Оценките на икономиките както в еврозоната, така и в ЕС като цяло са отбелязали растеж от 2,4 % през 2017 г., което представлява най-бързият темп за последното десетилетие.

Темповете на растеж в еврозоната и ЕС през изминалата година надхвърлиха очакванията, заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

"След доста години постепенно и умерено възстановяване, мога да заявя, че най-сетне Европа има солиден и устойчив растеж. Добрите цифри от втория семестър на 2017-та година ни позволиха да преразгледаме нарастването на брутния вътрешен продукт като цяло и така 2017-та година се очертава като най-добрата от 10 години насам. За началото на 2018-та година анкетните проучвания потвърждават този динамичен растеж", допълни Московиси, цитиран от БНР.

Коментари

Задължително поле