ЕК обяви гроздовата ракия от Търговище за продукт със защитено географско указание

Европейската комисия призна гроздовата ракия от Търговище за продукт със "защитено географско указание". Решението е взето на 21 ноември, но беше публикувано днес в официалния вестник на ЕС и според регламента ще влезе в сила след 20 дни.

Гроздовата ракия от Търговище ще бъде включена в категорията „Винена дестилатна спиртна напитка“ в списъка на продуктите с подобна защита.

Защитеното географско указание (ЗГУ) идентифицира продукт с произход от специфично място (регион или държава) чието качество, репутация или други характеристики се отдават предимно на този произход.

pgi

В техническото досие на новия защитен продукт от Еврокомисията подчертават, че „Гроздовата ракия от Търговище“ се отличава с бледожълт цвят, приятен аромат на ванилия и хармоничен мек вкус. Тя се произвежда по класическа българска технология и има минимално алкохолно съдържание 40 об.%. Произвежда се само в област Търговище, със суровина от лозовите масиви в селата Кралево, Дългач, Овчарово, Певец, Стража и Руец.

Производството започва с бране на гроздето, като при приемането се окачествява по сорт, общ външен вид и захарно съдържание, пресова се и получената каша се настойва в ротоотцедвачи за 4 — 12 часа. Следва избистряне на гроздовата мъст бистрата част се прехвърля за ферментация. Алкохолната ферментация протича приблизително за 20 дни при температура 14 — 18 °С. Готовият материал се изпраща за единична или двойна дестилация в колона К-5 до 65 об. % алкохол. Дестилационната система К-5 е българска конструкция. Полученият винен дестилат се съхранява в отделения за отлежаване на дестилата в дъбови бъчви и купажиране.

До момента само два български продукта имаха регистрация за географско указание - горнооряховския суджук и розовото масло.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес