Нормативното убийство на зимния туризъм

На 17 януари 2019 да почерпят

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Сергей Полунин изгонен от Парижката опера „Лошото момче на балета” обиди гейовете, жените и дебелите

Мъж е пострадал след удар в мантинела на пътя Пловдив – Карлово

25-годишна жена е убита в столичния квартал „Банишора“ По първоначални данни извършител е нейният приятел, който е опитал да се самоубие

Фокуси със сирене въртят търговци и производители Вдигат водното съдържание и сухото мляко в продукта

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Ердоган: Дейтънското споразумение трябва да се преразгледа, защото то „не решава бъдещето на Босна и Херцеговина“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 17 януари 2019

ЕК обяви гроздовата ракия от Търговище за продукт със защитено географско указание

Европейската комисия призна гроздовата ракия от Търговище за продукт със „защитено географско указание“. Решението е взето на 21 ноември, но беше публикувано днес в официалния вестник на ЕС и според регламента ще влезе в сила след 20 дни.

Гроздовата ракия от Търговище ще бъде включена в категорията „Винена дестилатна спиртна напитка“ в списъка на продуктите с подобна защита.

Защитеното географско указание (ЗГУ) идентифицира продукт с произход от специфично място (регион или държава) чието качество, репутация или други характеристики се отдават предимно на този произход.

pgi

В техническото досие на новия защитен продукт от Еврокомисията подчертават, че „Гроздовата ракия от Търговище“ се отличава с бледожълт цвят, приятен аромат на ванилия и хармоничен мек вкус. Тя се произвежда по класическа българска технология и има минимално алкохолно съдържание 40 об.%. Произвежда се само в област Търговище, със суровина от лозовите масиви в селата Кралево, Дългач, Овчарово, Певец, Стража и Руец.

Производството започва с бране на гроздето, като при приемането се окачествява по сорт, общ външен вид и захарно съдържание, пресова се и получената каша се настойва в ротоотцедвачи за 4 — 12 часа. Следва избистряне на гроздовата мъст бистрата част се прехвърля за ферментация. Алкохолната ферментация протича приблизително за 20 дни при температура 14 — 18 °С. Готовият материал се изпраща за единична или двойна дестилация в колона К-5 до 65 об. % алкохол. Дестилационната система К-5 е българска конструкция. Полученият винен дестилат се съхранява в отделения за отлежаване на дестилата в дъбови бъчви и купажиране.

До момента само два български продукта имаха регистрация за географско указание – горнооряховския суджук и розовото масло.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Е други ракии със ЗГУ нямаме ли? Нито вина? Поморийската гроздова, Сливенската перла, не са ли? А какво да мислим за розовото ни масло, то защо не е?

    1. Чукча, то си пише за розовото масло, ама кой да чете? Руският трол във всеки случай не чете, той спами.

  2. Нещастни журналя от тъпия Труд, пишете за гроздова ракия, а слагате сливи за илюстрация. На две магарета слама не можете да разделите, но иначе знаете да търсите кусури на другите, които могат много повече от вас.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.