ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис подкрепи действията на българските власти в борбата им срещу чумата по козите и овцете в Южна България и определи координацията между българските и турски ветеринарни служби като добра.

"ЕК изцяло подкрепя в това отношение българските власти. Европейски ветеринари вече са на място и работят със своите български колеги. Добре е, че обезщетенията бяха бързо изплатени", заяви еврокомисарят.

Андрюкайтис опроверга някои от слуховете, които се разнасят във връзка с епидемията. „Това няма нищо общо с биотероризма, нищо. Хората трябва да разберат, че имаме доста болести, свързани с климатичните промени“, каза той. През 2011 г. имаше подобни случаи в България, българските власти се справиха много добре, коментира еврокомисарят.

На въпрос дали някои от болестите ще могат да се предотвратят в бъдеще, той отговори, че за целта първо трябва да се предпазим от климатичните промени.

"Разбираме, че някои политици си играят с чувствата на хората, но ние трябва да ги информираме", добави еврокомисар Андрюкайтис - "Задължение на хората е стриктно да спазват правилата. Няма съмнение, че за тях това са болезнени картини. Много е трудно на хората да го приемат".

Важно е обществото да бъде информирано, за да разбира какво се случва. Всички се сблъскваме с фалшиви новини и пропаганда, често чувствата имат важна роля, някои си играят с тях - навсякъде по света. Възможностите за злоупотреба с чувствата на хората се разширяват все повече, посочи еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните.

Въпросите са много сложни, а опростяването е основното предизвикателство. Опростенчеството се разпространява много бързо, Фейсбук е пълен със специалисти по всички въпроси. Става дума за чувства, но няма нищо общо с действителността и науката, каза Витянис Андрюкайтис.

Коментари

Задължително поле